Gizziello Frusinate IGP Rosato Frizzante
Różowe wino musujące z winogron szczepu Lecinaro, leżakujące 6 miesięcy w betonowych zbiornikach. Produkt wyprodukowany według zasad biodynamiki. Świetnie nada się do zup strączkowych, smażonych owoców morza oraz zapiekanej ryby w piekarniku.
Lacjum
Opis
Różowe wino musujące z winogron szczepu Lecinaro, leżakujące 6 miesięcy w betonowych zbiornikach.
Winifikacja przeprowadzona została według zasad biodynamiki, czyli alkoholowej oraz jabłkowo-mlekowej z dodatkiem drożdży. Fermentacja wtórna w butelkach z dodatkiem moszczu, pochodzącego z wina.
Nazwa wina bierze swoją nazwę od postaci Gioacchina Contiego (1714 - 1761), znanego również jako Gizziello, bardzo popularnego wykastrowanego śpiewaka lirycznego z Włoch.
Produkt ekologiczny oraz najwyższej jakości, stworzony zgodnie z rytmem natury.
Sugestie
Wino świetnie nada się do zup strączkowych, smażonych owoców morza oraz zapiekanej ryby w piekarniku.
Dane techniczne
Różowe musujące
Włochy, Lacjum
Jasny róż
Lecinaro
11,5% vol
0,75 l
Intensywny, owocowy, kwiatowy z nutami cytrynowymi
Wapienna, gliniasta
Winorośl uprawiana na trejażu metodą Guyota z gęstością 4000 pni na hektar
Winifikacja przeprowadzona została według zasad biodynamiki, czyli alkoholowej oraz jabłkowo-mlekowej z dodatkiem drożdży. Fermentacja wtórna w butelkach z dodatkiem moszczu, pochodzącego z wina.
Przez 6 miesięcy w betonowych zbiornikach
30 mg/l
SIARCZYNY