Włoska Mąka 00. Jaka mąka do pizzy jest najlepsza?
Czym charakteryzuje się mąka 00? Jak wybrać i rozpoznać prawdziwą, tradycyjną mąkę włoską (farina)? Co skrywa się za określeniem ‘typ 00’? Jaka mąka do pizzy będzie najlepsza? Poznaj sekrety włoskiej mąki i dowiedz się gdzie kupić oryginalną mąkę 00!
O mące słów kilka
Wszyscy możemy zgodzić się z tym, że mąka jest niezbędnym elementem w każdej kuchni. Niezależnie od tego, czy mówimy o obecności mąki w naszych własnych domach, czy też restauracjach i pizzeriach – mąka to produkt spożywczy, którego nigdy nie powinno zabraknąć, i który zawsze powinien być pod ręką. Wybierając odpowiednią mąkę powinniśmy zwrócić uwagę na kilka czynników: do czego będzie ona przeznaczona, od jakiego producenta pochodzi, jaki jest jej numer (typ), współczynnik W oraz zawartość białka.
Mąka 00 – co to jest?
Produkcja mąki
Aby zrozumieć sens numeracji mąk, należy najpierw poznać proces ich produkcji. Powstają one podczas procesu rozdrabniania ziarna zbóż, czyli tak zwanego przemiału, który przeprowadzony wielokrotnie, dostarcza ostatecznie dwa produkty: mąkę oraz otręby (oddzielona warstwa owocowo-nasienna). Różny stopień zmielenia i oddzielenia otrębów wpływa na typ mąki, a najszerzej dzielimy je na dwa typy: jasne i ciemne. Mąka typ 00 należy do mąk jasnych.
Jak określić typ mąki, czyli co oznacza numeracja mąk?
Do określenia typu mąk bazuje się na zawartości substancji mineralnych, jakie wchodzą w ich skład. Popularnie liczbę określającą typ mąki nazywamy “zawartością popiołu” lub najprościej “popiołem w mące”. W celu rozpoznania typu dokonuje się spalenia próbki mąki w specjalnym piecu, w temp. ok. 950℃. Im lepiej oczyszczona mąka, tym mniej popiołu z niej zostanie (bo zawiera mniej substancji mineralnych). Mąka typ 00 oznacza, że po jej spaleniu zostanie znikoma lub zerowa ilość popiołu. Przykładowo mąka 450 charakteryzuje się 0,45% zawartością substancji mineralnych.
Mąka 00 – właściwości
Mąka typ 00 to oryginalna włoska mąka. Cechuje ją bardzo wysoki stopień zmielenia, jest bardzo lekka, przypomina śnieżnobiały pył i jest całkowicie oczyszczona z otrębów.
Zawartość mąki 00 w wyrobach sprawia, że zachowują one swoją kruchość i niezwykłą chrupkość. Pokryte sosem i innymi składnikami, nie nasiąkną nimi, będą dalej stanowić doskonały w smaku posiłek.
Ta włoska mąka jest niezwykle bogata w gluten, a więc wysokoelastyczna. W związku z tym niestety nie nadaje się dla osób z alergią na ten składnik.
W Fattorie Del Duca staramy się znaleźć rozwiązanie dla każdego klienta, więc do oferty wprowadziliśmy również włoską mąkę bezglutenową (od producenta Polselli): Farina senza glutine per Pizza. Dzięki temu alergicy również mogą skosztować tradycyjnych wypieków z oryginalnej mąki prosto z Włoch.
Czy istnieją jakieś zamienniki mąki 00? Czym zastąpić ten włoski specjał?
Mąkę typu 00 może zastąpić mieszanka mąk: np. z tapioki, z ciecierzycy, mąki owsianej, czy też mąki ryżowej. Należy jednak liczyć się z tym, że struktura ciasta wykonanego z owej mieszanki, jego kruchość i smak, będą się różnić od tych spotykanych w prawdziwych włoskich pizzeriach i restauracjach.
Z czym to się je – mąka typ 00, do czego nadaje się najlepiej?
Opisywany przez nas typ mąki 00 to najlepszy wybór do pizzy. Zastosowanie jej daje nam gwarancję, że smak pizzy będzie jak najbardziej zbliżony do włoskiego oryginału. Odpowiednio dobrana mąka zapewni powstanie ciasta idealnego – chrupkiego, cienkiego i kruchego, pomimo wykładania na niego sosu i mokrych składników. Chcąc wyrabiać ciasta na pizze niczym włoski pizzaiolo, należy postawić na włoską mąkę 00.
Włoska mąka, włoska pizza!
Ciasto na pizzę można zrobić praktycznie z każdej mąki. Natomiast ciasto na doskonałą włoską pizzę powinno powstać z odpowiednio dobranych składników. Włoska mąka z miękkiej pszenicy (farina di grano tenero) o oznaczeniu 00 (doppio zero) to idealny wybór jeśli chodzi o ciasto na pizzę. To właśnie ona sprawia, że pizza jest tak niepowtarzalna w smaku. Chcąc uzyskać efekt prawdziwej włoskiej pizzy, należy wybrać oryginalną mąkę typu 00 – Bo najlepsza pizza to włoska pizza.
Mąka 00 nadaje się również do ciasta na ravioli oraz lekkie włoskie bułki, chleb oraz typowe włoskie pieczywo – focaccia.
Mąka typ 00 – gdzie kupić?
Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić mąkę 00, dobrze trafiłeś. Fattorie Del Duca to dostawca włoskich produktów spożywczych, w tym także oryginalnej mąki typu 00 (farina tipo 00). Dostarczamy mąki prosto z Włoch – tylko od sprawdzonych producentów, np. Polselli i 5 Stagioni. Jeśli więc szukasz prawdziwych delikatesów włoskich dla swojej pizzerii czy restauracji, zapraszamy na naszą stronę z włoskimi artykułami spożywczymi. Poniżej kilka wybranych przez nas produktów, które mogą Cię zainteresować:
Polselli – mąki klasyczne:
Polselli – mąki aromatyzowane
- Farina alla Canapa – mąka pszenna z dodatkiem mąki z nasion konopii
- Farina alla Curcuma – mąka pszenna z kurkumą
- Farina alla Paprika – mąka pszenna z papryką
- Farina al Grano Arso – mąka pszenna z palonym ziarnem
- Farina al Farro – mąka pszenna z dodatkiem mąki orkiszowej i aktywnych zarodków pszenicy
5 Stagioni:
Coś więcej o mąkach, czyli magiczna litera W
Przy wyborze mąki spotykamy się również z oznaczeniem W. Co ono oznacza?
W określa siłę mąki – im jest ona silniejsza, tym wyższy jest poziom hydratacji ciasta. Oznacza to, że gluten może ulec większemu nawodnieniu i zmniejsza się jego skłonność do deformacji i rozrywania podczas wyrabiania ciasta. Ciasto na pizzę powinno być robione przy użyciu silniejszych mąk (takich jak W250-310). Nadaje się ono również na bagietki i pieczywo pszenne (długo fermentujące). Większa siła mąki oznacza większą liczbę białka w składzie mąki.
Oryginalna mąka z Włoch to najlepszy wybór dla gastronomii i kucharzy, którzy chcą przybliżyć prawdziwe włoskie smaki swoim klientom. Mąka typ 00 to rarytas, dzięki któremu możemy odnieść sukces w przygotowaniu idealnego ciasta na pizzę oraz niektórych innych włoskich wyrobów. Oczywiście jest to dopiero początek kulinarnej przygody, ponieważ smak potraw zależy też od składników takich jak: pomidory (np. San Marzano), sery (np. Mozzarella di Bufala) czy szynka (np. Prosciutto Crudo).
Dystrybutor i importer włoskich produktów spożywczych Fattorie Del Duca zapewnia swoim klientom dostawy tylko najlepszych włoskich mąk oraz innych włoskich produktów spożywczych.
Zachwyć podniebienia swoich klientów już dziś!