Oryginalne włoskie sery
Oferujemy tradycyjne włoskie sery o wyrazistym smaku i mocnym aromacie, jak i te delikatne, miękkie, kremowe i aksamitne, zarówno krowie, owcze, bawole, kozie i mieszane, w tym te uszlachetniane i z dodatkami.
W naszej ofercie znajdą Państwo zarówno świeże sery włoskie typu mozzarella, burrata, bufala, bardzo szeroką gamę serów krótko dojrzewających i średnio dojrzewających oraz sery długo dojrzewające i twarde typu Parmigiano Reggiano i Grana Padano.
Naszą specjalizacją są oryginalne sery „Made in Italy”, wśród których obok sztandarowych specjałów kuchni włoskiej znajdą Państwo szeroki asortyment niszowych serów rzemieślniczych o unikalnym smaku i aromacie.
Ser Mozzarella 100 g
Świeży miękki ser typu pasta filata z włoskiego mleka krowiego. Kuleczki 100 gram. Doskonały jako dodatek do sałatek, zapiekanek, makaronu, pizzy.
Ser Mozzarella Ciliegina Ignalat
Niewielkie kuleczki mozzarelli o smaku i jakości klasycznej mozzarelli. Efektowne i dekoracyjne. Znakomite jako przystawka, przekąska lub składnik sałatki.
Ser Mozzarella Fior di Latte
Mozzarella Fior di Latte w formie kuleczek. Doskonała sama w sobie, do spożycia na zimno. Znakomita również jako składnik potraw i sałatek. Idealna na pizzę i piadinę.
Ser Mozzarella Fior di Latte Ignalat
Świeży ser podpuszczkowy z mleka krowiego, miękki i delikatny z regionu Apulia. Doskonała na zimno. Znakomita jako składnik potraw i receptur. Idealna na pizzę i piadinę.
Ser Mozzarella in filone per pizza „Filomena”
Wysokiej jakości mozzarella z mleka krowiego o zwartej strukturze i miękkiej konsystencji w formie wałeczka. Doskonała na pizzę i do innych zastosowań w kuchni.
Ser Mozzarella per pizza Julienne Del Duca
Mozzarella z mleka krowiego w wygodnej postaci wiórków. Ser typu „pasta filata” tradycyjnie produkowany z masy parzonej, o świetnych właściwościach topnienia. Doskonały na pizzę, do zapiekanek, dań na ciepło.
Ser Mozzarella per pizza Julienne Zio Glicerio
Mozzarella z mleka krowiego w postaci wiórków, tradycyjnie produkowany z masy parzonej, o doskonałych właściwościach topnienia. Przygotowana do rozsypania bezpośrednio na pizzy.
Ser Occelli® al Malto d’orzo e Whisky
Ser z mleka krowiego i koziego o intensywnym zapachu i smaku, dojrzewający na słodzie jęczmiennym i whisky. Znakomity w akompaniamencie ciemnych rzemieślniczych piw jak również whisky. Idealnym słodkim towarzyszem tego sera jest konfitura z owoców leśnych.
Ser Occelli® al Pepe Nero e Bacche Rosa
Ser z mleka krowiego i owczego, dojrzewający 4 miesiące, uszlachetniany czarnym pieprzem i różowym pieprzem peruwiańskim
Ser Occelli® con frutta e Grappa di Moscato
Ser długodojrzewający z mleka owczego i krowiego o zwartej konsystencji, uszlachetniany dodatkiem owoców i destylatem Grappa di Moscato
Ser Occelli® in foglie di castagno
Długodojrzewający twardy ser z mleka koziego i krowiego, uszlachetniany liśćmi kasztanowca. Znakomity jako przystawka i dodatek do makaronów i mięsnych drugich dań. Doskonały w akompaniamencie wielkich piemonckich win takich jak Barolo czy Barbaresco, jak też ciemnego rzemieślniczego piwa.
Ser Occelli® nel fieno Maggengo
Ser długo dojrzewający z mleka krowiego uszlachetniany alpejskim majowym sianem i piwem. Doskonały w towarzystwie win piemonckich takich jak Barolo, Langhe Rosso czy Barbaresco. Idealnie komponuje się z czerwonymi mięsami. Idealny dodatek do wędlin włoskich i przystawek.
Ser Palfuoco al peperoncino
Ser pleśniowy dojrzewający z pasteryzowanego pełnotłustego mleka krowiego wzbogacony płatkami ostrej papryczki peperoncino. Doskonały jako aperitivo, dodatek do pizzy i polenty, świetny na ciepłym toście. Polecany w akompaniamencie czerwonego wina.
Ser Parmigiano Reggiano DOP
Włoski twardy ser podpuszczkowy, dojrzewający 24 miesiące. Król włoskich serów, o jakości kontrolowanej przez konsorcjum Parmigiano-Reggiano. Ser o ziarnistej strukturze, niepowtarzalnym smaku i wyrazistym aromacie. Doskonały do wzbogacania smaku niezliczonej ilości potraw, od makaronów, risotto, ravioli, lasagne, po zupy i pizzę.
Ser Piave DOP
Twardy ser dojrzewający z mleka krowiego, typowy dla prowincji Belluno w regionie Veneto. Ma zwartą konsystencję bez oczek, intensywny, zdecydowany i wyrafinowany smak. Znakomity na deskę serów. Pokrojony w paseczki świetnie nadaje się do przyrządzania sałatek oraz jako dodatek do makaronów.
Ser Provolettina Auricchio
Ser półtwardy z mleka krowiego produkowany według antycznej, tradycyjnej receptury wytwarzania Provolone Auricchio. Krótki okres dojrzewania sprawia że jest sprężysty i delikatny w smaku. Doskonały jako składnik przekąsek czy pierwszych i drugich dań głównych, w formie panierowanej, smażonej, grillowanej lub pokrojony w kostkę jako składnik sałatek.
Ser Provolone dolce Auricchio
Łagodny ser krowi, wyrabiany wedle ściśle określonych tradycyjnych receptur. Poddawany jest dojrzewaniu przez okres około miesiąca, dzięki czemu ser zachowuje delikatność smaku mleka. Składnik wielu receptur kuchni włoskiej, zwłaszcza tych łatwych i szybkich w przygotowaniu np. pizzy, tostów.
Ser Provolone piccante Auricchio
Aromatyczny ser krowi, półtwardy, o zdecydowanym pikantnym smaku. Doskonały na zakończenie posiłku bądź samodzielne danie w akompaniamencie warzyw. Znakomity m.in. do przystawek, focacci, pizzy czy pinsy.