La Casearia Carpenedo

La Casearia Carpenedo

La Casearia Carpenedo

Uszlachetnianie serów jest sztuką, którą La Casearia Carpenedo stosuje zgodnie z wielowiekową włoską tradycją, uszlachetniając swoje sery przy użyciu wyselekcjonowanych surowców.

Z taką samą dbałością i pasją firma współpracuje z lokalnymi mleczarniami, produkując ekskluzywne sery, takie jak Tavoliere® czy Carlina®.

La Casearia Carpenedo wytwarza niskoprodukcyjne, rzemieślnicze specjały mleczarskie, takie jak Blu61®, Blugins®, Basajo®, Hyrkus, sery Ubriaco i Baronerosso® uszlachetniane w znakomitych lokalnych winach, Vento d’estate uszlachetniane w sianie i wiele innych, zarówno z mleka krowiego, owczego czy koziego. 

La Casearia Carpenedo

W tym serze się zakochasz

La Casearia Carpenedo
Smaki La Casearia Carpenedo Historia działalności

W latach 60. rozpoczęła się przygoda Antonio jako serowara, który przejął zarządzanie małą wytwórnią sera w Rovarè di San Biagio w prowincji Treviso. Nauczył się robić swój własny ser, a w 1965 był jednym z pierwszych eksporterów Casata Carpenedo poza prowincję Treviso. Obecnie ser jest znany i ceniony jako Casatella Trevigiana Dop.

W 1976 r. Antonio odkrył na nowo pradawną tradycję zachowaną przez mieszkańców regionu Piave, polegającą na umieszczaniu sera pod wytłoczynami winogronowymi podczas zbiorów winogron – tradycja ta pozwoliła na zachowanie niesamowitych walorów smakowych i zapachowych wytwarzanych produktów.

Dziś Antonio Carpenedo nadal jest mentorem firmy, zarządzają nią jednak jego synowie Ernesto i Alessandro. Udało im się wprowadzić firmę na międzynarodowy rynek, eksportując swoje produkty do ponad 30 krajów na całym świecie.

Skontaktuj się z nami i rozpocznij współpracę

Zachwyć podniebienia swoich klientów

STRONA KONTAKTOWA