Oryginalne włoskie sery
Oferujemy tradycyjne włoskie sery o wyrazistym smaku i mocnym aromacie, jak i te delikatne, miękkie, kremowe i aksamitne, zarówno krowie, owcze, bawole, kozie i mieszane, w tym te uszlachetniane i z dodatkami.
W naszej ofercie znajdą Państwo zarówno świeże sery włoskie typu mozzarella, burrata, bufala, bardzo szeroką gamę serów krótko dojrzewających i średnio dojrzewających oraz sery długo dojrzewające i twarde typu Parmigiano Reggiano i Grana Padano.
Naszą specjalizacją są oryginalne sery „Made in Italy”, wśród których obok sztandarowych specjałów kuchni włoskiej znajdą Państwo szeroki asortyment niszowych serów rzemieślniczych o unikalnym smaku i aromacie.
Ser Fontina DOP
Fontina to włoski ser z mleka krowiego, któremu nadano w 1995 roku certyfikat DOP – Chronionej Nazwy Pochodzenia. Ser ma elastyczną konsystencję, dobrze się topi, jest on o kolorze jasnosłomkowym oraz z regularnymi oczkami. Świetnie nadaje się do przyrządzania przystawek i dań głównych.
Ser Burrata Al Basilico Ignalat
Świeży ser z pasteryzowanego mleka z regionu Apulia. Niepowtarzalna wersja w bazyliowej wersji dla smakoszy. Znakomita jako składnik potraw i receptur. Idealna na pizzę i piadinę.
Ser Bel Veneto
Miękki ser typu taleggio z pełnego mleka krowiego z Veneto. Jeden ze sztandarowych, tradycyjnych produktów obszaru Wenecji Euganejskiej. Doskonały na pizzę i do pierwszych włoskich dań.
Ser Fontal Alpinella
Średnio-twardy ser podpuszczkowy z pasteryzowanego mleka krowiego. Tradycyjny alpejski ser. Aromatyczny i lekko kwaskowy w smaku, o zwartej konsystencji, z oczkami. Ser stołowy. Doskonale rozpuszcza się w sosach. Idealny na pizzę, do grillowanych kanapek i do posypania makaronów.
Ser Piave „Oro” DOP
Twardy ser dojrzewający z mleka krowiego, wywodzący się z prowincji Belluno w regionie Veneto. Ma zdecydowany, wyrafinowany smak i zwartą konsystencję. Idealnie komponuje się z gruszką i orzechami włoskimi. Znakomity w formie tartej np. do makaronów. Doskonały zwłaszcza z winem Malvasia passito.
Ser Monteterno al tartufo nero
Ser z pasteryzowanego mleka owczego z czarną truflą, dojrzewający 3 miesiące. Ser zwarty, o mocnym smaku mleka owczego i czarnej trufli. Doskonały na wykwintną deskę serów. Idealny do wykwintnych przekąsek i jako wykończenie antipasti. Znakomity na wyrafinowanej pizzy Gourmet.
Ser Mini Mozzarelline fior di latte
Mozzarella z mleka krowiego typu pasta filata w mini kuleczkach. Świeży, miękki i elastyczny serek podpuszczkowy z regionu Apulia. Ozdobne i efektowne, sprawdzą sie w daniach na zimno, jak i w daniach zapiekanych
Ser Burrata d’amore
Burrata to świeży włoski serek podpuszczkowy z mleka krowiego z aksamitnym sercem, specjalność włoskiego regionu Apulia. "Serce" burraty to aksamitna stracciatella zanurzona w delikatnej, kremowej śmietance.
Ser Burrata al Tartufo d’amore
Świeży ser podpuszczkowy ze śmietankowym sercem o niezrównanej miękkości i delikatności. Niezwykle wyrafinowana dzięki dodatkowi trufli. Specjalność regionu Apulia.
Ser Mozzarella treccia d’amore
Mozzarella z mleka krowiego typu pasta filata w formie dekoracyjnego warkocza. Świeży, miękki i elastyczny serek podpuszczkowy z włoskiej Apulii. Pięknie prezentuje się z pomidorami i bazylią.
Bianco Spalmabile
Śmietankowy serek do smarowania o delikatnej, kremowej konsystencji. Idealny w zestawieniu z surowymi i gotowanymi warzywami, doskonały do pierwszych włoskich dań, na tramezzini i pizzę gourmet.
Perlagrigia sotto cenere
Ser z pasteryzowanego mleka krowiego z truflą, dojrzewający minimum miesiąc. Jego skórka uszlachetniana jest ziołami i naturalnym popiołem bukowym. Wyjątkowy ser do degustacji, świetnie smakuje solo przy kieliszku wina.
Ser Burrata Affumicata Ignalat
Naturalnie wędzony włoski kremowy serek typu pasta filata, wypełniony kawałkami postrzępionej mozzarelli oraz śmietanki z regionu Apulia. Idealne dopełnienie pizzy lub sałatek typu gourmet. Doskonały także w połączeniu ze świeżą lub delikatnie podwędzaną rybą. Dobrze komponuje się również z konfiturami lub dżemem o mocnym, wyraźnym smaku.
Ser Burrata al Tartufo Ignalat
Świeży ser podpuszczkowy ze śmietankowym sercem o niezrównanej miękkości i delikatności. Niezwykle wyrafinowany dzięki dodatkowi trufli. Idealny na zimno oraz z pierwszymi ciepłymi daniami.
Ser Burrata Ignalat
Burrata w formie niewielkiej kuleczki. Świeży, apulijski włoski serek podpuszczkowy z mleka krowiego z aksamitnym śmietankowym sercem. Doskonały na zimno z dodatkiem oliwy ekstra vergine lub jako dodatek do sałatki, pomidorów, chleba lub w zestawieniu z podwędzanym łososiem.
Ser Dolomitico
Ser pleśniowy z mleka krowiego na piwie dwusłodowym, dojrzewający minimum 50 dni, z silnym aromatem chmielu. Doskonały na przystawkę w towarzystwie wędlin wieprzowych oraz lekkiego, jasnego piwa. Świetnie pasuje do potraw z warzyw, doskonały do świeżych sałatek z orzechami, cytrusami lub zielonym jabłkiem oraz jako składnik pizzy.
Ser Gorgonzola Bavarese Piccante in stanghe
Pleśniowy ser gorgonzola z mleka krowiego o zdecydowanym, pikantnym aromacie i średnio twardej konsystencji. Idealny do pizzy, grzanek oraz do dań gorących.
Ser Gran Vita Grattugia stagionato 12 mesi
Ser twardy z mleka krowiego dojrzewający 12 miesięcy. Ser do tarcia. Doskonały dodatek do wielu potraw, między innymi do wzbogacenia smaku risotto, zup oraz dań na bazie makaronu. Pokrojony w cieniutkie płateczki jest doskonałym wykończeniem carpaccio z bresaoli wołowej oraz sałatek.