Ser Hyrkus di Capra

Gorgonzola z pasteryzowanego mleka koziego o miękkiej, kremowej konsystencji. Ser rzemieślniczy, dojrzewający, umiarkowanie pleśniowy. Ser do degustacji. Doskonały na elegancką deskę serów.

Pobierz Kartę Produktu
Pochodzenie produktu:

Wenecja Euganejska

Wenecja Euganejska

Opis

Gorgonzola z pasteryzowanego mleka koziego o miękkiej, kremowej konsystencji. Ser rzemieślniczy, dojrzewający, umiarkowanie pleśniowy, z wyraźnymi, kremowymi, zielono-niebieskimi przerostami pleśni. Nie posiada oczek w wersji słodkiej. Proces powstawania sera jest wyjątkowy: mleko po pasteryzacji, dodaniu podpuszczki, wyselekcjonowanych kultur bakterii mlekowych i zarodników penicillium ulega koagulacji. Otrzymany twaróg zostaje pocięty, delikatnie uformowany na głębokich stołach roboczych ze stali nierdzewnej, po czym nabiera swojego finalnego kształtu w formach, w których jest następnie solony na sucho. Gotowe sery dojrzewają na jodłowych wielopiętrowych półkach, w temperaturze 4-5°C, w wilgotności 90-95%. Podczas okresu dojrzewania formy sera są okresowo obracane, a dodatkowe perforowanie ich powierzchni umożliwia idealny rozrost pleśni. Odpowiedni moment na konsumpcję to od 55-65 dni dla wersji słodkiej oraz 90 dni dla wersji pikantnej.

Sugestie

Ser do degustacji. Świetnie nada się na elegancką deskę serów.

Produkt na zamówienie. Minimalne zamówienie: karton = 2 sztuki po ok. 1,5 kg.

 

Dane techniczne

Rodzaj:

ser pleśniowy z pasteryzowanego mleka koziego

Składniki:

pasteryzowane MLEKO kozie (LAKTOZA) (kraj pochodzenia: Włochy), sól, podpuszczka

Masa netto:

Porcjowany po ok. 1,5 kg. Karton zawiera 2 sztuki.

Sposób przechowywania:

Całą gomółkę przechowywać w temperaturze 4-6°C. Produkt w kawałkach przechowywać w temperaturze 2-4°C.

Alergeny:

pasteryzowane MLEKO kozie (LAKTOZA)

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze w 100g produktu

Wartość energetyczna:

1331 kJ / 318 Kcal

Tłuszcze:

25,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 15,9 g

Węglowodany:

1,0 g (w tym cukry 0,1 g)

Białka:

19,4 g

Sól:

1,6 g

La Casearia Carpenedo
Poznaj Producenta

La Casearia Carpenedo

Uszlachetnianie serów jest sztuką, którą La Casearia Carpenedo stosuje zgodnie z wielowiekową włoską tradycją, uszlachetniając swoje sery przy użyciu wyselekcjonowanych surowców.

Z taką samą dbałością i pasją firma współpracuje z lokalnymi mleczarniami, produkując ekskluzywne sery, takie jak Tavoliere® czy Carlina®.

La Casearia Carpenedo wytwarza niskoprodukcyjne, rzemieślnicze specjały mleczarskie, takie jak Blu61®, Blugins®, Basajo®, Hyrkus, sery Ubriaco i Baronerosso® uszlachetniane w znakomitych lokalnych winach, Vento d'estate uszlachetniane w sianie i wiele innych, zarówno z mleka krowiego, owczego czy koziego. 

Skontaktuj się z nami i rozpocznij współpracę

Zachwyć podniebienia swoich klientów

STRONA KONTAKTOWA