Ser Hyrkus di Capra
Gorgonzola z pasteryzowanego mleka koziego o miękkiej, kremowej konsystencji. Ser rzemieślniczy, dojrzewający, umiarkowanie pleśniowy. Ser do degustacji. Doskonały na elegancką deskę serów.
Wenecja Euganejska
Opis
Gorgonzola z pasteryzowanego mleka koziego o miękkiej, kremowej konsystencji. Ser rzemieślniczy, dojrzewający, umiarkowanie pleśniowy, z wyraźnymi, kremowymi, zielono-niebieskimi przerostami pleśni. Nie posiada oczek w wersji słodkiej. Proces powstawania sera jest wyjątkowy: mleko po pasteryzacji, dodaniu podpuszczki, wyselekcjonowanych kultur bakterii mlekowych i zarodników penicillium ulega koagulacji. Otrzymany twaróg zostaje pocięty, delikatnie uformowany na głębokich stołach roboczych ze stali nierdzewnej, po czym nabiera swojego finalnego kształtu w formach, w których jest następnie solony na sucho. Gotowe sery dojrzewają na jodłowych wielopiętrowych półkach, w temperaturze 4-5°C, w wilgotności 90-95%. Podczas okresu dojrzewania formy sera są okresowo obracane, a dodatkowe perforowanie ich powierzchni umożliwia idealny rozrost pleśni. Odpowiedni moment na konsumpcję to od 55-65 dni dla wersji słodkiej oraz 90 dni dla wersji pikantnej.
Sugestie
Ser do degustacji. Świetnie nada się na elegancką deskę serów.
Produkt na zamówienie. Minimalne zamówienie: karton = 2 sztuki po ok. 1,5 kg.
Dane techniczne
ser pleśniowy z pasteryzowanego mleka koziego
pasteryzowane MLEKO kozie (LAKTOZA) (kraj pochodzenia: Włochy), sól, podpuszczka
Porcjowany po ok. 1,5 kg. Karton zawiera 2 sztuki.
Całą gomółkę przechowywać w temperaturze 4-6°C. Produkt w kawałkach przechowywać w temperaturze 2-4°C.
pasteryzowane MLEKO kozie (LAKTOZA)
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100g produktu
1331 kJ / 318 Kcal
25,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 15,9 g
1,0 g (w tym cukry 0,1 g)
19,4 g
1,6 g
La Casearia Carpenedo
Uszlachetnianie serów jest sztuką, którą La Casearia Carpenedo stosuje zgodnie z wielowiekową włoską tradycją, uszlachetniając swoje sery przy użyciu wyselekcjonowanych surowców.
Z taką samą dbałością i pasją firma współpracuje z lokalnymi mleczarniami, produkując ekskluzywne sery, takie jak Tavoliere® czy Carlina®.
La Casearia Carpenedo wytwarza niskoprodukcyjne, rzemieślnicze specjały mleczarskie, takie jak Blu61®, Blugins®, Basajo®, Hyrkus, sery Ubriaco i Baronerosso® uszlachetniane w znakomitych lokalnych winach, Vento d'estate uszlachetniane w sianie i wiele innych, zarówno z mleka krowiego, owczego czy koziego.