Olio Extravergine di Oliva Moniga
Najwyższej jakości, tłoczona na zimno 100% włoska oliwa z oliwek extravergine EL NOSTRA' z Moniga del Garda w Lombardii. Otrzymywana z włoskich oliwek o intensywnym aromacie i "słodkim" smaku. Doskonała zarówno do dań na zimno jak i na ciepło, sałatek czy pizzy.
Ser Pecorino a crosta fiorita „Cupido”
Ser "Amorek" z pasteryzowanego 100% mleka owczego z Toskanii, o skórce pokrytej przerostami kultur pleśniowych. Miękki serek o delikatnym smaku, dojrzewający do 20 dni. Gomółka o kształcie serca. Idealny wybór na Walentynki.
Ser Ricotta Toscana di pura pecora
Ricotta z pasteryzowanego mleka owczego i serwatki mleka owczego. Świeży serek o bardzo wszechstronnym zastosowaniu z regionu Toskania.
Granella di pistacchio
Kruszone prażone pistacje. Doskonałe do wzbogacenia smaku potraw jak i do dekoracji w formie posypki. Idealne do cannoli siciliani z ricottą czy crema pasticcera, a także, zwłaszcza w towarzystwie mortadelli, np. na pizzę.
Wino Vin Santo di Montepulciano DOC
Toskańskie deserowe Vin Santo. Doskonałe z deserami i typowo toskańskimi ciasteczkami ‘cantucci”. Świetne również z włoskimi serami.
Pesto alla genovese DOP
Oryginalny, włoski, zielony sos z bazylii z certyfikatem pochodzenia DOP, z serami Grana Padano DOP, Parmigiano Reggiano DOP i Pecorino Romano DOP, orzeszkami piniowymi i dodatkiem czosnku i soli. Doskonałe do makaronu np. z linguine, ale też do chleba, sera, sałaty i innych dań.
Olive Nere Leccino Piccanti
Oliwki leccino z papryczką peperoncino. Idealne jako aperitivo, świetnie smakują w połączeniu z wędlinami i serami.
Bresaola alla Tirolese
Bresaola wołowa po tyrolsku. Z wyselekcjonowanego mięsa (zrazówka wołowa) z najlepszych włoskich hodowli. Idealna do pizzy, kanapek i przystawek. Świetna jako carpaccio z rukolą i serem grana.
Bresaola Cima Piazzi
Dojrzewająca włoska polędwica wołowa, delikatna i krucha, stanowi wyjątkowy rarytas. Mięso jest miękkie i aromatyczne. Idealne w dietach, lekkostrawne, o wysokich wartościach odżywczych i niskiej zawartości tłuszczu.
Petto di tacchino al forno
Petto di tacchino al forno czyli pieczona pierś z indyka. Doskonała do przystawek, na deskę wędlin, do sałatek, pizzy i na kanapki.
Prosciutto Cotto Ricco
Gotowana szynka wieprzowa z dodatkiem soli i przypraw, o dość gęstej konsystencji i intensywnym różowym kolorze. Doskonała na pizzę, kanapki i do różnego typu sałatek.
Bresaola a fettine
Bresaola to długo dojrzewająca szynka wołowa. Ta włoska wędlina z mięsa wołowego najwyższej jakości pochodzi z północnych Włoch. Jest miękka i aromatyczna, ma delikatny, lekko słonawy smak. Idealna w dietach, lekkostrawna, o wysokich wartościach odżywczych i niskiej zawartości tłuszczu. Bresaola a fettine to typowa szynka włoska pakowana w plasterkach. Gdzie kupić prawdziwą wędlinę wołową? Zapytaj nas o produkt i złóż zamówienie!
Carne Salada
Świeże lekko marynowane mięso z najbardziej szlachetnych partii udźca wołowego. Wspaniałe jako przystawka: carpaccio z carne salada czyli cieniutko krojone plastry surowego mięsa podane np. z płatkami parmezanu, oliwą z oliwek i cytryną bądź rukolą. Doskonałe również pokrojone w grubsze plastry i podsmażone na patelni.
Lardo in conca
Lardo in conca to słonina z włoskich tusz wieprzowych. Aromatyczna i delikatna. Pokrojona w cieniutkie plasterki doskonała na deskę wędlin. Może być dodatkiem do grzanek czy focacci, pizzy gourmet i polenty podawanej na ciepło.
Pancetta affumicata
Pancetta affumicata to dojrzewający wędzony boczek wieprzowy. Tradycyjna włoska pancetta jest jedną z najbardziej popularnych włoskich wędlin wieprzowych, która najpierw poddawana jest soleniu, a następnie wędzeniu. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i niezrównanym aromatem.
Salame Finocchiona
Włoska wędlina wieprzowa aromatyzowana nasionami kopru włoskiego i uszlachetniana czerwonym winem. Doskonała na klasyczny talerz przystawek, na pizzę Gourmet np. ze startym serem owczym pecorino.
Ser Gorgonzola Bavarese Piccante in stanghe
Pleśniowy ser gorgonzola z mleka krowiego o zdecydowanym, pikantnym aromacie i średnio twardej konsystencji. Idealny do pizzy, grzanek oraz do dań gorących.
Ser Stracchino
Świeży, kremowy ser z pełnotłustego mleka krowiego o konsystencji pasty i aromacie twarogu do smarowania. Idealny jako przystawka, do świeżego pieczywa i wykwintnej pizzy.