Latteria Perenzin
Latteria Perenzin – Mleczarnia Perenzin zrzesza mistrzów serowarskich już od 1898 roku.
Od pięciu pokoleń rzemieślnicy zajmują się warzeniem serów, które uwypuklają potencjał, jaki drzemie w trzech różnych rodzajach mleka obrabianego w zakładzie: kozim, krowim i bawolim. Jest to mleko najwyższej jakości, pochodzące głównie z Wenecji Euganejskiej oraz z terenów Narodowego Parku Dolomitów Bellunesi. Od ponad 20 lat Perenzin są włoskimi pionierami w przetwarzaniu mleka organicznego i produkcji kozich serów.
W procesie produkcji zawsze stawiają na pracę własnych rąk. Codziennie rankiem przetwarzają mleko, pochodzące przeważnie z pastwisk Dolomitów. W mleczarni mistrz serowarski osobiście nadzoruje cały proces produkcyjny, który w dużej mierze odbywa się ludzkimi rękami, z niewielkimi wyjątkami użycia nowoczesnej technologii ułatwiającej etapy produkcji.
Sery przechodzą proces dojrzewania między drewnianymi deskami magazynu, gdzie są codziennie sprawdzane i przewracane przez pracowników. Nawet pakowanie i etykietowanie nie są zautomatyzowane: jest to w 100% rzemieślnicza praca wielu rąk.
Latteria Perenzin to 2928 szczęśliwych kóz, ponad 50 000 nowych serów każdego roku, ponad 100 zdobytych nagród, 13.225.068 litrów koziego mleka od 1999 roku.