Marynaty, salsy i przyprawy
W naszej ofercie znajduje się szeroki asortyment włoskich specjałów, począwszy od pomidorów, oliwek, kaparów, poprzez włoskie brokuły friarielli, truflę, warzywa w oliwie i zalewach, po gotowe sosy i salsy oraz przyprawy, charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej.
Tworząc harmonijne połaczenia z serami, wędlinami, sałatkami, zupami, makaronem czy pizzą, aromatyzują je, dopełniając smak potraw i pozwalajac odtworzyć klimat włoskiej kuchni we własnym domu.
Patè di Pomodori Verdi 100 g
Pesto z zielonych pomidorów, z dodatkiem kaparów i bakłażanów. Doprawione zostało oliwą z oliwek extra virgin. Wyjątkowo pasuje do makaronu (do ugotowanego makaronu dodaj pesto oraz tarty ser), a także do chrupiącej bruschetty, crostini i innych przekąsek.
Peperoni Salentini Piccanti 230 g
Ostre salentyńskie papryczki "cornetti" w zalewie z oliwą z oliwek extra virgin. Pikantne krążki papryki, których smakiem możesz cieszyć się cały rok. Produkt uniwersalny - świetny na deskę serów i wędlin w odsłonie "na ostro" lub na kawałek chrupiącego chleba, tak po prostu.
Melanzane a Filetti Rustiche 230 g
Filetowane bakłażany w zalewie z oleju i oliwy extra virgin. Doprawione są pikantną papryczką i świeżą miętą. Doskonale sprawdzają się jako przystawki, mistrzowsko podane na desce pokrojonych wędlin i serów lub jako część wyrafinowanego aperitifu.
Zucchine Essiccate al Sole 230 g
Marynowane w oleju i oliwie chrupiące i suszone cukinie. Doprawione w stylu śródziemnomorskim, ze świeżą miętą oraz papryczką peperoncino. Doskonałe jako przystawka lub dodatek do dań, ale także jako sos do sałatek ryżowych lub makaronów na zimno lub jako dodatek do pizzy. Słońce na talerzu!
Cime di Rapa alla Pugliese 230 g
Rzepa brokułowa w zalewie z oliwy i oleju. Doprawiona pikantną papryczką, czoskiem oraz sokiem z cytryny. Rzepa jest hołdem dla tradycji kulinarnej Apulii (ale nie tylko), docenianym w kuchni jako przyprawa do klasycznego makaronu orecchiette, ale także jako dodatek do grillowanego lub duszonego mięsa lub jako rustykalne nadzienie do świeżego makaronu, pieczeni mięsnej lub wytrawnych ciast.
Il Pesto di Melanzane Secche 100g
Pesto z suszonych bakłażanów. Doprawione zostało serem Parmigiano Regiano zielonymi pistacjami z Bronte DOP oraz świeżą miętą. Wyjątkowo pasuje do makaronu z kalmarami i pomidorkami, a także do chrupiącej bruschetty, crostini i innych przekąsek.
Lampascioni 230 g
Dzikie owoce szafirka miękkolistnego zalewane ze świeżą miętą i papryczką chili. Ich smak jest lekko gorzki. Dobrze komponują się z klasyczną salentyńską „frisą” , ale także z bruschettą, jako część przystawki lub jako dodatek do gotowanego mięsa.
Il Pesto di Pomodori Secchi 100g
Pesto z suszonych pomidorów. Doprawione Parmigiano Reggiano, migdałami oraz oliwą extra virigin. Doskonale pasuje do szerokiej gamy dań (np. makaronowych), przystawek i przekąsek zbożowych (np. crostini).
Patè Bomba 100g
Pasta z dojrzewających w soli ostrych papryczek. Papryczki następnie zostają zmielone z dodatkiem śródziemnomorskich przypraw i zalewane oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Doskonale pasuje do szerokiej gamy dań, przystawek i przekąsek (np. crostini, taralli).
Crema di Cime di Rapa 100g
Krem z rzepy brokułowej. Typowa odmiana rzepy z Salento, która jest częścią historii włoskiej tożsamości. Krem świetnie nada się jako podstawa do sosu do makaronu (np. orecchiette) lub do posmarowania chrupiących grzanek.
Il Pesto di Olive 100g
Pesto z oliwek Leccina i Cellina. Apulijskie migdały i garść świeżej bazylii. Doskonale pasuje do szerokiej gamy dań, przystawek i przekąsek (np. crostini), a przede wszystkim do apulijskiego makaronu maritati.
Salsa dolce piccante di Albicocca
Salsa morelowa słodko-pikantna o aksamitnej konsystencji. Idealna do wędlin o zdecydowanym smaku jak speck, salami, mortadela, do dań z dziczyzny, sera taleggio lub pikantnej gorgonzoli
Salsa dolce-piccante di Arance
Salsa słodko-pikantna z kandyzowanych pomarańczy i z dodatkiem aromatu musztardy. Znakomita do kaczki i kurczaka z rożna, serów typu crescenza, świeżych serów kozich czy mozzarelli.
Salsa dolce-piccante di Mele Cotogne
Salsa słodko-pikantna z pigwy z aromatem musztardy. Polecana do serów kozich, owczych o średnim okresie dojrzewania, serów provolone i caciocavallo, po roquefort i słodką gorgonzolę. Doskonale nadaje wyrazu białym mięsom.
Salsa dolce-piccante di pere
Posiada konsystencję dżemu oraz słodko-pikantny gruszkowy smak. Idealna jako dodatek do mięs pieczonych, gotowanych oraz dojrzewających serów.
Tris di salse dolci e piccanti: fichi, pere, arance
Trzy malutkie salsy słodko-pikantne o smaku fig, gruszek i pomarańczy. Idealne do deski serów. Salsa pomarańczowa idealnie komponuje się z mozzarellą i świeżymi serami, figowa pasuje do pikantnej gorgonzoli, gruszkowa natomiast wyśmienicie smakuje z serem Ubriaco, Grana Padano lub Parmigiano Reggiano.
Salsa di peperoni
Salsa paprykowa o słodko-kwaśnym, lekko korzennym smaku. Idealna do czerwonego mięsa i serów dojrzewających.
Salsa dolce-piccante di mele a spicchi
Salsa słodko-pikantna z cząstkami kandyzowanych jabłek. Świetna do czerwonych gotowanych mięs, pieczeni i serów, ale też jako deser i nadzienie do ciast.