Vineyards V8
PRZEWODNIK PO PROSECCO W 170 SŁOWACH
Zacznijmy od cukru resztkowego. W autoklawie do wina bazowego dodawany jest cukier, aby dać drożdżom impuls, który reaktywuje fermentację i umożliwia proces musowania. W zależności od ilości cukru otrzymuje się Prosecco o odmiennych parametrach:
Brut to najbardziej wytrawna wersja, z cukrem resztkowym na poziomie poniżej 12 gramów na litr: idealne jako aperitif, doskonałe z daniami rybnymi, surowymi i smażonymi.
Extra-dry to klasyk: ma wyższą zawartość cukru, od 12 do 17 gramów na litr, dzięki czemu jest bardziej miękkie.
Trzecie miejsce na skali zajmuje Dry, najsłodsze, z cukrem resztkowym na poziomie od 17 do 32 gramów na litr.
Do tej kategorii zaliczamy Cartizze z obszaru Cru z Valdobbiadene, gdzie winogrona Glera są uprawiane i zbierane ręcznie.
Prosecco Millesimato natomiast produkowane jest z najlepszych winogron z określonego rocznika.
I wreszcie Prosecco Rosè, najmłodsze DOC w świecie Prosecco, wytwarzane wyłącznie jako millesimato, a zatem z winogron z określonego rocznika, w wersji Brut, Extra-Dry i Dry.