Caseificio Nuovo

Caseificio Nuovo

Caseificio Nuovo

Filozofia naszej produkcji zawsze pozostawała wierna wysokiej jakości: wybieramy tylko najlepsze mleko z gospodarstw zlokalizowanych w prowincjach Siena i Piza. Ponadto stosujemy wyłącznie sól z Volterry. Każdy produkt jest przygotowywany z najwyższą starannością, z poszanowaniem tradycji i bez użycia konserwantów. Dzięki temu zachowuje prawdziwy smak dobrego, rzemieślniczego sera.

Wytwarzanie sera nadal odbywa się u nas ręcznie: zaledwie dwie godziny po udoju mleko dociera do mleczarni. Jest pasteryzowane i przelewane do zbiorników do koagulacji, w których umieszcza się fermenty i podpuszczkę. Uzyskany w ten sposób skrzep serowy jest wkładany do form, które nadają kształt produktom; w ciągu dnia uzyskane formy są kilkukrotnie ręcznie obracane i wkładane do komory parzenia.

Następnego dnia rano mistrzowie serowarstwa ręcznie posypują sery solą spożywczą. Rozpoczyna się faza dojrzewania, sery leżakują przez okres około 10 dni. Po upływie tego czasu sery świeże są gotowe do spożycia, natomiast sery częściowo dojrzewające i dojrzewające przenosi się do komór dojrzewania, gdzie leżakują przez okres od 3 do 12 miesięcy.

Caseificio Nuovo

Jakość z poszanowaniem tradycji

Caseificio Nuovo
Wierna rodzinnym tradycjom Historia marki

Nasza historia zaczyna się w 1948 r. wraz z narodzinami naszego ojca Venio w San Donato, małej wiosce położonej kilka kilometrów od San Gimignano koło Volterry. W tym czasie nasz dziadek Libero zajmował się handlem zwierzętami hodowlanymi: gdy owce czekały na sprzedaż, babcia Imola opiekowała się nimi i doiła je. Z uzyskanego mleka produkowała ser, który kupowany był przez ludzi z wioski.
W ten sposób tradycja Casari narodziła się niemal przypadkowo.

W naszym gospodarstwie w Castel San Gimignano, zwanym „Il Cardino”, babcia, a następnie ojciec Venio zaczęli produkować ser: mleko było przetwarzane na surowo z presura (podpuszczka roślinna). Sery dojrzewały na drewnianych deskach, nie w chłodni, a w jednym z pomieszczeń w domu.

Z tych wspomnień narodziło się pragnienie ponownego odkrycia tych starych smaków i dawnych metod przetwarzania. Również kształt Cardino został zaczerpnięty z pamięci o dawnych terakotowych formach, którymi posługiwała się nasza babcia. W ten sposób narodziły się nasze sery z podpuszczką roślinną, przypominające o rodzinnych korzeniach.

Skontaktuj się z nami i rozpocznij współpracę

Zachwyć podniebienia swoich klientów