Rosso Gargano
Conserve Alimentari Futuragri, która od lat uprawia, przetwarza i sprzedaje pomidory apulijskie pod marką Rosso Gargano. z miejscowości Foggia w regionie Apulia. Firma stawia na przetwarzanie lokalnie uprawianych pomidorów w ciągu kilku godzin od ich zbioru, co gwarantuje świeżość i wysoką jakość końcowego produktu.
ZbieraMY i przetwarzaMY
Jako dzieci wierzyliśmy, że pomidory rosną same. Byliśmy przekonani, że wszystko, co musimy zrobić, to rzucić nasiona na pole, a potem deszcz się nimi zajmie.
Producent zapewnia, że ich pomidory poddawane są niezbędnej obróbce, dzięki czemu mogą trafić na stół tak, jakby dopiero co zostały zebrane, z całym aromatem apulijskiej ziemi.
Pomidor miał szczęście, że, spragniony wody i południowego słońca, znalazł w Apulii najbardziej odpowiednie warunki do wzrostu.
Rolnicy z Rosso Gargano wspólnie wybierają odmiany pomidorów, które najlepiej dostosowują się do każdej gleby oraz stosują na swoich polach uprawnych system nawadniania kropelkowego, oszczędzając tym samym wodę, który jest przecież bardzo wartościowa. Bliskość morza zapewnia wyjątkowy smak niektórym odmianom (np. pomidorom daktylowym) uprawianym nad Jeziorem Lesina.
„Pomidory to nasze życie” zapewnia producent i trzyma się tego, mimo że nie są to najprostsze warzywa do uprawy i wymagają odpowiednich warunków glebowych. Zmusza to ich do rotacji, niemniej jednak to „zawsze czerwień robi różnicę”. Prawdziwa miłość do pomidorów napędza ich do opiekowania się nimi od momentu zasiania do samych zbiorów.
This standard aims to guarantee the conformity of suppliers and attest to sellers’ ability to ensure the safety and quality of the products they sell.
The International Food Standard is an international standard aimed at qualifying and selecting suppliers of foodstuffs.
Apulia (włoska Puglia) to południowy region, który tworzy „piętę” włoskiego buta. Słynie z położonych na wzgórzach wiosek z domkami o charakterystycznym białym tynku, z antycznych krajobrazów i setek kilometrów wybrzeża Morza Śródziemnego. Stolica, Bari, jest tętniącym życiem miastem portowym i uniwersyteckim, a Lecce znane jest jako „Florencja Południa” ze względu na barokową architekturę. Alberobello i Valle d’Itria są natomiast ojczyzną trulli, tradycyjnych kamiennych budynków z charakterystycznym stożkowym dachem.