Fraccaro spumadoro
90-LETNIA HISTORIA MIŁOŚCI I PROSTOTY
Fraccaro Spumadoro to włoska rodzinna firma cukiernicza z blisko wiekową tradycją. Wewnątrz małej rodzinnej firmy nadal oddycha się tą samą atmosferą sprzed dziewięćdziesięciu lat i te same wartości prostoty, autentyczności i naturalności przyświecają zarówno relacjom rodzinnym, jak i wytwarzanym przez nią produktom. Stąd też i wypieki Fraccaro zamykają w sobie tradycję, autentyczne smaki i zapachy zapamiętane z beztroskiego włoskiego dzieciństwa.
„Fraccaro to więcej niż uznana włoska firma cukiernicza, to wspaniała cukiernia z rodzinną tradycją”
Pasticceria Fraccaro narodziła się w 1932 roku, kiedy Elena i Giovanni Fraccaro założyli piekarnię w obrębie murów Castelfranco. W ciągu krótkiego czasu piekarnia stała się znana nie tylko z dobrego chleba, ale też z doskonałych wyrobów cukierniczych. W okresie powojennym powstał drugi piec, w którym wypiekano focaccię, po czym rozpoczęto wypiekanie panettone i placków ze śliwkami na Borgo Pieve, jednej z zabytkowych ulic miasteczka.
Zastosowanie precyzyjnych receptur i metod obróbki ciast przyczyniło się do ogromnej popularności wyrobów. Odniesiony sukces spowodował, iż firma Fraccaro zwiększyła swój asortyment: do dziś jednak produkty Pasticceria Fraccaro są wytwarzane nieprzerwanie w całkowicie rzemieślniczy sposób. Niektóre etapy pracy zostały zautomatyzowane, ale umiejętności manualne i dogląd rzemieślników nadal dominują w całej produkcji.