Włoska oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą?

Jeśli musielibyśmy wybrać jeden produkt, na którym opiera się kuchnia włoska, bez zająknięcia wskazalibyśmy oliwę z oliwek. To śródziemnomorska królowa, która jest doskonałym uzupełnieniem niemal każdej potrawy. W jaki sposób wybrać dobrą oliwę z oliwek, tak by doskonale uzupełniała smak potrawy? Jak smakuje prawdziwa włoska oliwa z oliwek? Na co zwracać uwagę, kupując butelkę oliwy z oliwek? Specjalnie dla Was prześwietlimy historię włoskiej oliwy z oliwek oraz zdradzimy sekrety jej właściwości. Zabieramy Was do świata włoskiej oliwy z oliwek!

Historia oliwy z oliwek

Skąd pochodzi oliwa z oliwek? Historię oliwy z oliwek datuje się aż na 6000 rok przed naszą erą. Jako pierwsze miejsce uprawy drzew oliwnych uważa się Azję Mniejszą. Następnie ich uprawa została rozpowszechniona do Turcji, Hiszpanii, Grecji. W kolejnych wiekach drzewa oliwne dotarły do Włoch, Afryki i Hiszpanii. Obecnie największa produkcja oliwy z oliwek odbywa się w regionach morza śródziemnomorskiego. Stąd też bierze się określenie śródziemnomorska królowa. Dlaczego oliwa z oliwek jest tak wyjątkowym produktem? Poznajmy jej właściwości.

Właściwości oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek słynie nie tylko z kulinarnych możliwości. Wykorzystywana jako roślina o charakterze prozdrowotnym jest jednym z najzdrowszych znanych olejów. Zawdzięcza to kwasowi oleinowemu, który odgrywa ważną rolę ochronną dla osób cierpiących na miażdżycę, choroby serca, cukrzycę i nadciśnienie tętnicze. Co warte zaznaczenia, jej właściwości od dawna są doceniane również przez branżę kosmetyczną. Oliwa z oliwek polecana jest w szczególności do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, łuszczącej się. To doskonały składnik kosmetyków przeznaczonych dla osób, które mają problemy z ukrwieniem i pękającą skórą. 

Oliwa z oliwek – zastosowanie w kuchni

Przejdźmy jednak do sedna i przedstawmy dokładnie zastosowanie oliwy z oliwek w kuchni. Kiedy warto sięgnąć po dobrą oliwę z oliwek? Do jakich dań pasuje oliwa z oliwek? 

Jako reprezentanci prawdziwych Włochów w Polsce nie możemy sobie wyobrazić większości dań bez oliwy z oliwek! Wykorzystujemy ją w różnorodnych potrawach. Oliwę z oliwek warto stosować jako bazę do sosów w sałatkach, do dipów i jako dodatek do przystawek. Oliwa z oliwek idealnie sprawdza się w marynatach do mięs, ryb i warzyw. Jest doskonała do duszenia, grillowania i gotowania. 

Aby oliwa z oliwek spełniała swoje zadanie i podkreśliła odpowiednio aromaty poszczególnych potraw, a także wyciągała z nich to, co najlepsze, trzeba pamiętać o jej jakości. Jak rozpoznać dobrą oliwę z oliwek?

Rodzaje oliwy z oliwek

Aby sklasyfikować oliwę z oliwek, należy przyjrzeć się bliżej jej procesowi produkcji, który rozpoczyna się już w centrum gaju oliwnego, a kończy na etapie uzyskania, gotowego do sprzedaży, zamkniętego w butelce, płynnego złota. 

Klasyfikacja oliw podlega badaniom laboratoryjnym, podczas których badane są walory smakowe, węchowe i wzrokowe, a także cechy chemiczne wytwarzanego produktu. Podstawowym podziałem kategorii rodzaju oliwy z oliwek uregulowaną przez prawo europejskie jest:

  • Oliwa extra vergine,
  • Oliwa vergine,
  • Oliwa lampante,
  • Oliwa rafinowana,
  • Oliwa sansa.

Najlepszą pod względem jakości oliwą z oliwek jest tłoczona na zimno oliwa extra vergine, czyli olio di oliva extra vergine. To bezkonkurencyjnie najlepsza oliwa, zarówno pod względem smakowym, jak i zdrowotnym. Co sprawia, że oliwa extra vergine jest uznawana za najlepszą oliwę? Jak sprawdzić, czy oliwa extra vergine jest prawdziwa?

Prawdziwa oliwa Extra Vergine

Czym charakteryzuje się oliwa z oliwek extra vergine? Swoje wyjątkowe walory zdrowotne i smakowe oliwa extra vergine zawdzięcza przede wszystkim procesowi produkcji, który opiera się na jednokrotnym wyciskaniu oliwek na zimno. W efekcie powstaje produkt, który składa się z 1% kwasu oleinowego. Oliwę extra vergine wyróżnia bardzo aromatyczny świeży smak i owocowy aromat. 

Co ważne, sam proces produkcji oliwy z oliwek musi spełniać ściśle określone kryteria i być w 100% naturalny. Podstawową zasadą producentów olio di oliva jest niedopuszczenie podczas produkcji żadnych substancji chemicznych i rozpuszczalników. Akceptowana w produkcji oliwy z oliwek jest mechaniczna metoda ekstrakcji. Prawdziwa oliwa extra vergine nie może zawierać innych olejów.

Jak w takim razie rozpoznać prawdziwą oliwę z oliwek extra vergine z pierwszego tłoczenia na zimno?

Włoska olio di oliva – skąd pochodzi dobra oliwa z oliwek?

Jednym ze wskaźników najlepszej oliwy z oliwek jest jej pochodzenie. Stojąc przed decyzją zakupu – wybierzmy dobrą oliwę z oliwek z Włoch! Włochy to drugi największy producent oliwy z oliwek na świecie. Regiony Włoch, w których powstają najlepsze oliwy extra vergine to Apulia, Lombardia, Emilia-Romania, Lacjum, Wenecja Euganejska oraz Molise. Każdy wspomniany region może pochwalić się wyjątkowym, oryginalnym smakiem oliwy.

Przed Wami wyjątkowe oliwy z oliwek z Włoch, które musicie poznać:

  • Olio Extravergine di Oliva Fruttato le Colline – produkcji Olearia del Garda. To 100% włoska oliwa z oliwek produkowana na obszarach położonych nad jeziorem Garda. Jest chroniona certyfikatem Garda DOP. Charakteryzuje się delikatnie owocowym smakiem, jej słodycz pochodzi z subtelnej nudy migdałów. 
  • Rzemieślnicza oliwa Olio Extravergine D’Oliva inMasseria – to doskonały w smaku przykład ekologicznej oliwy z oliwek, która pochodzi z Apulii. Wyróżnia się dokładnie sprecyzowaną zawartością odmian oliwek: Olearola 40%, Leccino 30%, Frantoio 20%, Coratina 10%. Jej kwasowość plasuje się w granicach 0,12% – 0,4%.
  • “Punto G” jest oliwą, obok której nie można przejść obojętnie. To przykład idealnie wyprodukowanej niefiltrowanej 100% włoskiej oliwy z regionu Lacjum. Oliwę Punto G cechuje mocne zabarwienie i intensywny smak owoców z gorzkimi i pikantnymi nutami. Jej kwasowość oceniana jest poniżej norm przewidzianych dla oliwy z oliwek.
    Olitrana to kolejna niefiltrowana włoska oliwa z oliwek extra vergine z rejonów Lacjum. Jej produkcja odbywa się w znanej na całym świecie w branży oliw gminie Sonnino (Lazio). 

Smakowa oliwa z oliwek

Czym wyróżnia się smakowa oliwa z oliwek? Oliwa z oliwek smakowa jest połączeniem oliwy z dodatkiem aromatycznych ziół, warzyw, a także owoców. To apetyczne dopełnienie oliwy extra vergine, które sprawia, że oliwa staje się pełną aromatu przyprawą samą w sobie.

W ofercie Fattorie del Duca posiadamy doskonałe smakowe oliwy z oliwek od producenta Zucchi z rejonów włoskiej Lombardii.

Do najpopularniejszych smakowych oliw z oliwek należy przede wszystkim oliwa z oliwek chilli – peperoncino, czyli z ostrą czerwoną papryczką, oliwa z oliwek z czosnkiem, a także cytrynowa oliwa z oliwek. Bez wątpienia jedną z najbardziej ulubionych oliw wielu kucharzy jest truflowa oliwa z oliwek. Absolutnie flagową oliwą z oliwek, które wiedzie prym jako przyprawa do makaronów, pizzy, grzanek typu bruschetty oraz różnych wariacji sałatki caprese jest oliwa z zielonym pesto

Jak wybrać dobrej jakości oliwę z oliwek extra vergine?

Jaka jest najlepsza oliwa extra vergine? Smak, zapach, kolor, a także mętność – to kluczowe wyznaczniki najlepszej jakości oliwy z oliwek extra vergine. Kupując oliwę z oliwek extra vergine należy zwrócić uwagę również na informacje zawarte na jej opakowaniu – miejsce pochodzenia oliwek, kraj produkcji oraz miejsce butelkowania. Równie ważne jest opakowanie w jakim znajduje się oliwa. Najlepsze oliwy zapakowane są w ciemne butelki, dzięki czemu produkt zyskuje dodatkową ochronę przed promieniami słońca.

Zachwyć podniebienia swoich klientów już dziś!

Bądź z nami na bieżąco – sprawdź profil Facebook Delduca!

Podziel się:
Skontaktuj się z nami i rozpocznij współpracę

Zachwyć podniebienia swoich klientów

STRONA KONTAKTOWA