Węgiel drzewny do użytku spożywczego – wysoce lekkostrawny!
Węgiel drzewny zwany też węglem roślinnym, jest naturalną substancją, otrzymywaną ze szlachetnych odmian drewna, która nadaje charakterystyczny ciemny kolor substytutom chleba i makaronów oraz przetworom spożywczym jak makarony, grissini, sucharki.
Charakterystyczna obróbka pozwala otrzymać niezwykle miałki proszek (efekt talku) bez zapachu i bez smaku, który produktom wypiekanym
w piecu nadaje charakterystyczny „absolutnie czarny” kolor.
Używać go należy z dużą ostrożnością, aby uniknąć zabarwienia pomieszczeń.
Zastosowanie węgla drzewnego w produktach wypiekanych w piecu jest absolutną nowością!
Dodatek węgla drzewnego, który świetnie znamy z suplementów diety, powoduje, iż wypieki nie tylko są “ciekawe dla oka” i oryginalne, ale stają się przy tym niezwykle lekkostrawne i zdrowe!
Do ciasta dodaje się go niewiele. To wystarczy by ciasto nabrało głębokiej czarnej barwy, przy której kolory pozostałych składników nabierają wyrazistości.
Jak zatem go używać?
Zmieszać mąkę z węglem drzewnym przed przystąpieniem do kolejnych etapów przygotowania ciasta.
Zaleca się 10-15 g na każdy kilogram mąki (każdy rodzaj mąki, w tym bezglutenowa).
A oto i efekt