Włoski placek Focaccia z patelni z warzywami i mozzarellą Valcolatte
SKŁADNIKI
- 250 g mąki typ „0″
- 140 g wody
- 6 g proszku do pieczenia instant do chleba i pikantnych ciast
- 1 łyżka oliwy z oliwek extravergine (plus odrobina na patelnię)
- 4 g soli
- 1 mozzarella Valcolatte
- 1 żółta papryka
- 1 biała cebula
- 1 średnia cukinia
- 10 pomidorków koktajlowych
- bazylia do smakuoliwa z oliwek extraverginesól
PRZYGOTOWANIE
Umyjcie i obierzcie warzywa.
Drobno posiekajcie cebulę i podsmażcie ją na odrobinie oliwy, dodajcie warzywa i zwiększcie moc kuchenki.
Posólcie warzywa, zmniejszcie ogień i gotujcie przez 10-15 minut bez pokrywki.
Zdejmijcie z kuchenki, ostudźcie i odłóżcie na bok.
Mozzarellę pokrójcie w grubą kostkę.
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Przełóżcie wszystkie składniki do miski; użyjcie widelca, aby połączyć płynne składniki z pozostałymi, a następnie ugniatajcie masę rękami aż do uzyskania jednorodnego ciasta.
Podzielcie ciasto na 4 części i uformujcie każdą w niezbyt gruby krążek.
Nasmarujcie patelnię niewielką ilością oliwy, podgrzejcie ją, a następnie ułóżcie na niej pierwszy krążek.
Umieśćcie na nim podsmażone wcześniej warzywa i połowę pokrojonej w kostkę mozzarelli, a następnie przykryjcie drugim krążkiem. Uszczelnijcie brzegi widelcem, usuńcie nadmiar ciasta i pieczcie na małym ogniu bez pokrywki.
Gdy jedna strona nabierze koloru, obróćcie focaccię, pomagając sobie pokrywką, i pieczcie ją z drugiej strony. Na każdą stronę potrzeba będzie około 4-5 minut.
Zjedzcie ciepłą, tuż po przygotowaniu.