Włoski placek Focaccia z patelni z warzywami i mozzarellą Valcolatte

SKŁADNIKI

 

  • 250 g mąki typ „0″
  • 140 g wody
  • 6 g proszku do pieczenia instant do chleba i pikantnych ciast
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extravergine (plus odrobina na patelnię)
  • 4 g soli
  • 1 mozzarella Valcolatte
  • 1 żółta papryka
  • 1 biała cebula
  • 1 średnia cukinia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • bazylia do smakuoliwa z oliwek extraverginesól

PRZYGOTOWANIE

Umyjcie i obierzcie warzywa.
Drobno posiekajcie cebulę i podsmażcie ją na odrobinie oliwy, dodajcie warzywa i zwiększcie moc kuchenki.

Posólcie warzywa, zmniejszcie ogień i gotujcie przez 10-15 minut bez pokrywki.
Zdejmijcie z kuchenki, ostudźcie i odłóżcie na bok.
Mozzarellę pokrójcie w grubą kostkę.

PRZYGOTOWANIE CIASTA

Przełóżcie wszystkie składniki do miski; użyjcie widelca, aby połączyć płynne składniki z pozostałymi, a następnie ugniatajcie masę rękami aż do uzyskania jednorodnego ciasta.
Podzielcie ciasto na 4 części i uformujcie każdą w niezbyt gruby krążek.
Nasmarujcie patelnię niewielką ilością oliwy, podgrzejcie ją, a następnie ułóżcie na niej pierwszy krążek.

Umieśćcie na nim podsmażone wcześniej warzywa i połowę pokrojonej w kostkę mozzarelli, a następnie przykryjcie drugim krążkiem. Uszczelnijcie brzegi widelcem, usuńcie nadmiar ciasta i pieczcie na małym ogniu bez pokrywki.
Gdy jedna strona nabierze koloru, obróćcie focaccię, pomagając sobie pokrywką, i pieczcie ją z drugiej strony. Na każdą stronę potrzeba będzie około 4-5 minut.
Zjedzcie ciepłą, tuż po przygotowaniu.

 

Podziel się:
Skontaktuj się z nami i rozpocznij współpracę

Zachwyć podniebienia swoich klientów