Szaszłyki warzywne z salsą z pigwy Lazzaris
Spiedini verdi
Szaszłyki warzywne z salsą z pigwy Lazzaris
SKŁADNIKI
( na 8 szaszłyków )
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 1 główka cykorii z Treviso
- 8 łyżek sera ricotta (250g)
- 250g sera robiola
- 250g sera brie
- 2 łyżki salsy z pigwy (Salsa di mele cotogne Lazzaris)
PRZYGOTOWANIE
Cukinie i bakłażan pokrój w plastry i upiecz na grillu. Sparz krótko liście cykorii w wodzie z octem. Grillowane warzywa pokrój w paski o szerokości około 2 cm. Brzegi każdego plasterka posmaruj niewielką ilością sera, przy czym: plastry cykorii posmaruj serem brie, plastry bakłażana – ricottą, a cukinii – robiolą, po czym zwiń każdy plasterek w rulonik.
Z gotowych ruloników warzywnych skomponuj szaszłyki, umieszczając je naprzemiennie obok siebie. Ułóż szaszłyki na talerzu, skrop oliwą z oliwek extra vergine, posmaruj z wierzchu salsą z pigwy, udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki i podawaj.
Życzymy smacznego