Spaghetti z borowikami i ośmiornicą
SKŁADNIKI
Borowiki 300 g
świeża ośmiornica 900 g
cukier
pietruszka
czosnek
liść laurowy
czerwone wino
500 gr spaghetti
PRZYGOTOWANIE
W pierwszej kolejności gotujemy ośmiornicę, wkładając ją do zimnej wody, z trzema liśćmi laurowymi, połówką cytryny, 2 ząbkami czosnku i 200 g białego wina. Wszystko gotujemy przez około 40 min, po czym zostawiamy do wystudzenia w wodzie, w której się gotowały.
Odsączamy ośmiornicę, usuwamy z niej skórę i kroimy ją na kawałki. Borowiki oczyszczamy, kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni z 20 g oliwy z oliwek oraz ząbkiem czosnku, smażąc przez 2-3 minuty na dużym ogniu.
Następnie, na średnim ogniu, podsmażamy przez około 2 minuty kawałki ośmiornicy z 2 łyżkami oliwy i ząbkiem czosnku, po czym usuwamy czosnek i podsmażamy kolejne 2 minuty.
Zdejmujemy z patelni borowiki, a na tę samą patelnię wlewamy szklankę czerwonego wina, którą redukujemy przez około 2-3 minuty.
Po tym czasie dodajemy ponownie ośmiornicę, podgrzewamy wszystko przez około 1 minutę, po czym zdejmujemy z ognia.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie i po odcedzeniu przekładamy go na patelnię z ośmiornicą.
Wszystko razem ponownie podgrzewamy na patelni, dodając nieco posiekanej pietruszki, grzyby, odrobinę oliwy i wyłączamy.
Podajemy z drobno posiekaną pietruszką.