Makaron z kremem dyniowym i pikantną kiełbasą
Składniki
250 g makaronu (np. gnocchi sardi)
120 g kremu z dyni Citres
100 g startego sera Grana Padano DOP lub Parmiggiano Reggiano
100 g pikantnej kiełbasy Sauris
rozmaryn, oliwa i sól – według uznania
1/2 cebuli
Przygotowanie
Posiekać cebulę w drobną kosteczkę oraz pokroić kiełbasę Sauris w kostkę o długości 1 cm.
Rozgrzać odrobinę oliwy na patelni oraz dodać cebulę i kiełbasę.
Jak tylko cebula będzie ładnie zarumieniona dodać krem dyniowy oraz rozmaryn. Zostawić na kilka/kilkanaście minut na małym ogniu.
W międzyczasie ugotować gnocchi. Gdy będą gotowe, przed odcedzeniem odlać jedną/dwie chochle wody pozostałej po gotowaniu. Część wody dolać do podsmażonej mieszanki oraz dodać gnocchi.
Smażyć na dużym ogniu (od czasu do czasu delikatnie podrzucając), w razie potrzeby dodając wodę, aby połączyć całość.
Danie wyłożyć na talerz, posypać tartym serem scorza bionda i zjeść ze smakiem!