Małe tarty z kasztanami i masłem Occelli®

SKŁADNIKI

 

  • 230 g masła Occelli® (+ ilość potrzebna do wysmarowania foremek)
  • 550 g cukru pudru
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • Starta skórka z 1 cytryny
  • 300 g mąki pszennej z miękkiego ziarna typu 00 (+ ilość potrzebna do oprószenia foremek)
  • 800 g kasztanów jadalnych
  • Kandyzowane kasztany jadalne w syropie wg uznania
  • Biała czekolada do dekoracji
  • Cukier puder do dekoracji
  • PRZYGOTOWANIE

  • Aby wprowadzić na stół najwyśmienitsze smaki jesieni, spróbujcie przygotować te przepyszne tarty z kruchego ciasta z kremem z kasztanów jadalnych! Jeśli wolicie, możecie przygotować jedną dużą tartę zamiast kilku małych.
  • WYKONANIE

  • Zacznijcie od przygotowania kruchego ciasta. Szybko zagniećcie 150 g pokrojonego na małe kawałki masła Occelli® ze 150 g miałkiego cukru: gdy oba składniki dobrze się połączą, dodajcie jajko i dwa żółtka i wszystko wymieszajcie. Następnie dodajcie sól, startą skórkę z cytryny i mąkę: sprawnie zagniećcie ciasto, aby zebrać całą mąkę, i starajcie się zrobić to tak energicznie i szybko, jak tylko to możliwe. Odłóżcie ciasto na godzinę do lodówki, żeby odpoczęło.Następnie przygotujcie kremowe nadzienie. Pozbawione łupinek kasztany gotujcie przez ok. 30 minut w dużej ilości osolonej wody.
  • Następnie odcedźcie kasztany, usuńcie zewnętrzną skórkę i przepuśćcie przez praskę do ziemniaków, aby uzyskać purée.
  • W dużym rondlu rozpuśćcie 400 g cukru w jednej szklance wody, mieszając drewnianą łyżką do całkowitego rozpuszczenia się cukru: musicie uzyskać gęsty syrop.Teraz dodajcie do syropu purée z kasztanów, wymieszajcie i trzymajcie całość na ogniu przez około 15-20 minut. Na kilka minut przed zdjęciem nadzienia z ognia dodajcie pozostałe 80 g masła pokrojonego na małe kawałki i dobrze wymieszajcie, żeby roztopiło się w kremie.
  • Po godzinie wyjmijcie kruche ciasto z lodówki, rozwałkujcie je wałkiem do ciasta i wytnijcie krążki, których użyjecie do wyłożenia jednoporcjowych foremek na tarty (wcześniej posmarowanych masłem i posypanych mąką).
    Wypełnijcie wszystkie tarty kremem kasztanowym i pieczcie je przez 15-20 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180°C.
    Po wyjęciu z piekarnika udekorujcie tarty kasztankami marron glacé, kawałkami białej czekolady i delikatnie poprószcie cukrem pudrem.

Podziel się:
Skontaktuj się z nami i rozpocznij współpracę

Zachwyć podniebienia swoich klientów