Makaron Bucatini z bakłażanem

SKŁADNIKI

Makaron Bucatini 320 g
Pomodori pelati 600 g pomidory bez skórki
Ricotta słona 200 g
Czerwona papryka 60 g
Czosnek trzy ząbki
Dwa duże bakłażany
Ser wędzony typu Scamorza
Bazylia
Sól i pieprz do smaku
Olej słonecznikowy
Mąka “00”
Oliva extravergine

PRZYGOTOWANIE

1. Bakłażana dokładnie umyć, pokroić na pionowe kawałki o szerokości 5 mm, obtoczyć w mące typu “00’’. Podsmażyć na oleju słonecznikowym, po czym osuszyć.

Na patelni podsmażyć pokrojony czosnek oraz pokrojoną paprykę z dodatkiem oliwy z oliwek, po czym dodać pomidory pelati. Posolić. Zagotować. Po zagotowaniu całość zmiksować, dodać odrobinę oliwy z oliwek i kilka liści bazylii.

2. Drugiego bakłażana umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju słonecznikowym, dobrze osuszyć, posolić i dodać do wcześniej przygotowanego sosu.

Ugotować makaron Bucatini (12 minut) w osolonej wodzie. Kiedy makaron będzie “al dente” odcedzić wodę, a makaron połączyć z niewielką ilością sosu pomidorowego i bakłażana.

3. Wyłożyć przygotowane foremki wcześniej usmażonymi bakłażanami, posypać po wierzchu tartą słoną ricottą, ułożyć w środku każdej foremki bucatini z kostką scamorzy. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez 8 minut.
Wyłożyć na środek talerza wcześniej przygotowany sos, dodać zapieczone bucatini i udekorować słoną ricottą.

Podziel się:
Skontaktuj się z nami i rozpocznij współpracę

Zachwyć podniebienia swoich klientów