Krem ze szparagów, ziemniaków i sera Castelmagno d’alpeggio
SKŁADNIKI
- 500 g szparagów
- 300 g ziemniaków
- 1 szalotka
- 30 g masła Occelli®
- 200 ml białego wina
- Rosół warzywny do smaku
- 200 g Castelmagno d’alpeggio Occelli®
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia do smaku
- Sól dla smaku.
- Pieprz biały do smaku
PRZYGOTOWANIE
Krem ze szparagów, ziemniaków i sera Castelmagno d’alpeggio Occelli® jest wyrafinowanym i delikatnym, a równocześnie bardzo smacznym daniem: idealnie nadaje się do przygotowania przede wszystkim, choć nie tylko, wiosną – sezonem szparagów.
Idealny jako pierwsze danie, ten aksamitny krem można serwować również jako przystawkę: wystarczy podać go w czarkach z dodatkiem grzanek
WYKONANIE
Obierzcie ziemniaki, a następnie umyjcie je i pokrójcie w drobną kostkę.
Utnijcie końcówki łodyg szparagów – te białe i twarde. Przy pomocy obieraczki do ziemniaków obierzcie wszystkie łodygi, pozbawiając je wszelkich zdrewniałych części i włókien.
Po dokładnym umyciu szparagów oddzielcie wierzchołki od łodyg. Następnie blanszujcie wierzchołki przez kilka minut: muszą trochę zmięknąć, ale pozostać al dente. Odcedźcie je i odłóżcie na bok.
Drobno pokrójcie szalotkę i podsmażcie ją w małej ilości oliwy z oliwek extravergine i na maśle Occelli®. Łodygi szparagów pokrójcie na kawałeczki. Gdy szalotka podsmaży się, dodajcie zarówno łodygi szparagów, jak i pokrojone wcześniej w drobną kostkę ziemniaki. Podsmażajcie przez 5-6 minut, cały czas mieszając, aby warzywa nie przywarły do dna.
Dodajcie białe wino i poczekajcie aż odparuje, a następnie wlejcie tyle wrzącego bulionu warzywnego, ile wystarczy do przykrycia warzyw. Gotujcie przez około 20 minut (na koniec gotowania warzywa muszą być miękkie); w razie potrzeby dodajcie więcej bulionu.
Tuż przed zdjęciem z ognia doprawcie do smaku solą i białym pieprzem.
Z pomocą blendera ręcznego, który zanurzycie bezpośrednio w garnku, miksujcie warzywa aż do uzyskania purée: jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodajcie więcej wrzącego bulionu warzywnego i wymieszajcie.
Pokrójcie ser Castelmagno d’alpeggio Occelli® w drobną kostkę i dodajcie do aksamitnego kremu, sprawnie i energicznie mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
Krem jest gotowy: podawajcie go na gorąco w ceramicznych miseczkach po udekorowaniu końcówkami szparagów, które wcześniej odłożyliście na bok.