Bruschette z polenty z czarną kapustą i serem Asiago DOP

Składniki

½ opakowania Polenty (np. MolinodiFerro)
250 gramów liści czarnej kapusty
1 ząbek czosnku
100 gr sera Asiago
oliwa z oliwek extravirgin według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania

Przygotowanie

 

1. Przygotuj polentę: umieść rondel z 750 ml wody na kuchence, dodaj sól do smaku i doprowadź do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, wsyp zawartość opakowania Polenty Gialli (MolinodiFerro) oraz gotuj ją przez minutę dobrze mieszając trzepaczką i utrzymując wodę w stanie wrzenia. Po minucie polenta jest gotowa.

2. Wlej polentę do natłuszczonej formy o wymiarach 10 x 17 cm, wyrównaj powierzchnię natłuszczoną łyżką i pozostaw do ostygnięcia.

3. Oczyść liście kapusty i podsmaż je na patelni z odrobiną oliwy extra virgin, ząbkiem czosnku, szczyptą soli i odrobiną wody. Przykryj i gotuj, aż liście zwiędną. Dobrze odsącz.

4. Wyjmij polentę, pokrój ją w plastry, ułóż ją na blasze zabezpieczonej papierem do pieczenia i opiecz ją w piekarniku w temperaturze 200° przez 10 minut.

5. Na każdej grzance polenty umieść czarną kapustę oraz kawałek sera Asiago.

6. Piecz wystarczająco długo, aby ser się roztopił. Wyjmij grzanki z piekarnika, dopraw je pieprzem do smaku i podawaj jeszcze gorące.

Ser świetnie nadaje się do zapiekania dań, ale polecamy go oczywiście solo jako element aperitivu.
Pokrój Asiago w drobne kawałki „na raz” i włóż je do efektownej czarnej skórki sera:

 

 

 

 

Podziel się:
Skontaktuj się z nami i rozpocznij współpracę

Zachwyć podniebienia swoich klientów

STRONA KONTAKTOWA