Prosecco, co należy wiedzieć o najbardziej lubianym z białych win!

Prosecco jest winem odpowiednim na tysiące okazji: od aperitifu do przystawki po toasty na zakończenie posiłku, zawsze jest doskonałe. To wino białe D.O.C. (Denominazione di Origine Controllata – kontrolowane oznaczenie pochodzenia) lub DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita – gwarantowane i kontrolowane oznaczenie pochodzenia) w zależności od jego pochodzenia. Jest to wino bogate w ciekawostki i osobliwości. Prosecco osiągnęło szczyt swojej popularności w latach 90. jako wino IGT (Indicazione Geografica Tipica – chronione oznaczenie geograficzne), uzyskując oznaczenie DOC dopiero w 2009 r.

Wzrost zainteresowania znawców wina znacznie zwiększył popyt, a to przeniosło się na zainteresowanie jego produkcją, oczywiście z coraz większą dbałością o jakość wina. Dlatego też dzisiaj wiele win prosecco nosi oznaczenie DOCG, w szczególności Asolo, Conegliano Valdobbiadene, Rive czy Cartizze.

Pasja producentów do tego wina i wielkie uznanie opinii publicznej na świecie umożliwiły prosecco osiągnięcie bezprecedensowego rekordu w 2014 r., tj. uzyskanie liczby sprzedanych jednostek na całym świecie przekraczającej sprzedaż szampana (champagne).

PROSECCO I SPUMANTE: CZYM SIĘ RÓŻNIĄ?

Częstym błędem jest mówienie o prosecco jako winie musującym, jednakże nie zawsze tak jest: sprawdźmy, na czym polega różnica. Do jednej kategorii zaliczamy wina, które przy otwarciu butelki wytwarza pianę ze względu na obecność dwutlenku węgla powstałego w procesie fermentacji (a więc naturalnego, nie dodanego). Ten rodzaj wina należy do kategorii spumante (wino musujące) i jest dostępny w sprzedaży w wariantach dry, extra dry i brut; terminy te wskazują na stopień słodyczy wina musującego.
Spumante jest zatem kategorią win, które mogą być produkowane na dowolnym obszarze i z dowolnej odmiany winogron.

Z kolei prosecco, oznakowane jako DOC lub DOCG, musi pochodzić z określonych obszarów regionu Veneto oraz regionu Friuli Venezia Giulia lub też ze szczególnych odmian winogron, tj. Glera, Verdiso, Pinot białego, szarego lub czarnego i uzyskanych wyłącznie metodą charmat. Wino jest produkowane poprzez fermentację alkoholową cukrów obecnych w winogronach, które są przetwarzane na alkohol i dwutlenek węgla. Aby uzyskać wino musujące (spumante), konieczna jest kolejna fermentacja w celu zatrzymania dwutlenku węgla, tworzącego słynne bąbelki.

To oznacza, że i prosecco, i spumante – w zależności od zawartości cukru – dzielą się według rodzaju na dry, brut i inne pośrednie. Jednak nie dlatego prosecco jest winem musującym (spumante), ponieważ może być po prostu musujące (frizzante), w wersji ze zmniejszoną ilością dwutlenku węgla, a nawet niemusujące (fermo), zwane również spokojnym (tranquillo). Prosecco niemusujące jest doskonałym dodatkiem do przystawek lub lekkich pierwszych dań. Ma słomkowożółty kolor i świeży, lekko owocowy smak.

MILLESIMATO – CO OZNACZA TO POJĘCIE?

Wino millesimato uzyskuje się poprzez przetwarzanie winogron z jednego roku, a dokładniej: co najmniej 85% winogron zebranych w tym samym roku. Z tego właśnie powodu dla tego rodzaju win obowiązkowe jest oznaczenie roku. Millesimo oznacza zatem rok zbioru winogron. Termin ten pochodzi od francuskiego millésime, które tłumaczy się jako rocznik. Zazwyczaj wytwórnie wina decydują się na produkcję wina musującego spumante millesimato, zarówno typu franciacorta uzyskiwanego metoda klasyczną lub prosecco, wyłącznie w latach, które są szczególnie korzystne dla jakości winogron w celu zapewnienia produktu spełniającego wymogi jego nazwy. W tym właśnie przypadku mowa będzie o winie millesimato.

PROSECCO I FRANCIACORTA: JAKA JEST RÓŻNICA?

Wino franciacorta jest rodzajem wina musującego spumante uzyskanego metodą klasyczną, wytwarzanego w innym procesie niż prosecco, do produkcji którego stosuje się metodę charmat lub martinotti. Zgodnie z klasyczną metodą wino poddaje się fermentacji w butelce, aby nadać mu odczuwalny perlage, czyli delikatne, utrzymujące się pęcherzyki powietrza. Wśród win produkowanych tą metodą franciacorta jest niewątpliwie najbardziej cenione i często porównywane z prosecco, które pozostaje jednym z najbardziej znanych i lubianych.

Wino franciacorta DOCG jest wytwarzane w regionie Brescia w Lombardii. Winogrona stosowane do jego produkcji to szczep Chardonnay i/lub Pinot Noir, chociaż stosowanie typu Pinot Blanc jest dozwolone do 50%. Występują w następujących rodzajach: pas dosé, extra brut, brut, extra dry, sec lub dry, demi-sec. Jest to aromatyczne wino o przyjemnej świeżości, kremowej i eleganckiej, charakteryzuje się wyczuwalną nutą suszonych kwiatów, cytrusów i suszonych owoców. Idealnie łączy się z daniami rybnymi, białym mięsem, wyrafinowanymi wędlinami, delikatnymi risottami.

Obszarem pochodzenia prosecco jest region Veneto pomiędzy Conegliano i Valdobbiadene, a do jego produkcji stosuje się szczep Glera. Jest wytwarzany metodą charmat lub martinotti, występuje w rodzajach brut, dry oraz extra dry. Wino prosecco jest aromatyczne i przyjemnie świeże, o kremowym, kwiatowym aromacie jaśminu, białych róż i pachnących ziół, a także owocowym aromacie gruszki, jabłka i moreli. Doskonale komponuje się z surową rybą, wędlinami, świeżym serem i jajami.

Już na pierwszy rzut oka te dwa rodzaje win są rozpoznawalne ze względu na niektóre różnice. Wino franciacorta charakteryzuje się subtelnymi i utrzymującymi się bąbelkami, wysublimowanym perlage lekko i powoli ulatującym ku górze. Z kolei prosecco cechują większe bąbelki, szybciej wznoszące się ku górze, nawet jeśli niektóre z win prosecco odznaczają się perlage podobnym do franciacorta, co może być zwodnicze.

PROSECCO SUR LIE CZY PROSECCO Z OSADEM

Wino prosecco sur lie jest produkowane zgodnie z starodawną metodą wytwarzania win musujących (spumanti) i dlatego właśnie zawiera śladowe ilości drożdży. Termin sur lie oznacza w istocie: powyżej brudnego, czyli powyżej drożdży. Zastosowaną jest martinotti, co oznacza, że druga fermentacja zachodzi bezpośrednio w butelce. Tutaj następuje spontaniczna fermentacja alkoholowa, spowodowana aktywacją drożdży dodanych wcześniej z cukrem. W winie prosecco sur lie osadzone drożdże pozostawia się w butelce, uzyskując wino mętne, wytrawne i harmonijne.

Decyzja, jak je smakować, jest kwestią indywidualną: można lekko obrócić butelkę w celu poruszenia osadu i delektować się jego mętnym smakiem lub też przelać wino do karafki i pozostawić, by dojrzało, i cieszyć się nim jako winem klarownym. Szczególnie cenione jest wino Conegliano Valdobbiadene. To tradycyjne wino podkreśla aromatyczne właściwości szczepu Glera, jest delikatne i kwiatowe, odpowiednie do aperitifów i potraw o delikatnych smakach, doskonałe również do mięs i serów, ale także pierwszych dań z warzyw lub ryb.

FANTAZYJNE KOKTAJLE Z PROSECCO DOCG AUTORSTWA GIUSTI WINE

Wśród ulubionych obszarów produkcji obszar Asolo jest jednym z najbardziej znanych. Tutaj szczep Glera jest wykorzystywany do produkcji wina prosecco wysokiej jakości (superiore) lub z oznaczeniem DOCG, jak te produkowane w winnicy Giusti Wine, usytuowanej na zboczu wzgórza Montello w gminie Asolo na wysokości 250 m nad poziomem morza. Wśród win prosecco winnicy Giusti Wine wyróżniają się Asolo Prosecco Superiore DOCG Brut, Asolo Prosecco Superiore DOCG Extra Dry oraz Prosecco DOC Treviso Rosalia Extra Dry, które różni się od pozostałych nie tylko obszarem pochodzenia, ale również świeżością, nieznacznie niższą zawartością alkoholu i przyjemną konsystencją, która sprawia, że jest doskonałe do lekkich, letnich aperitifów.

Wino prosecco jest szczególnie polecane do koktajli, mieszanych na życzenie, na przykład ze świeżą lemoniadą z cytryn femminello tomarchio, dla podkreślenia świeżości w ciepły, letni dzień. Jednakże prosecco zadziwi Cię możliwymi połączeniami. Wypróbuj Pesca Passion, wlewając Prosecco Extra Dry na gałkę

Podziel się:
Skontaktuj się z nami i rozpocznij współpracę

Zachwyć podniebienia swoich klientów