Salame d’oca
Dojrzewające włoskie salami z mięsa gęsiego i wieprzowego. Salami może być spożywane samodzielnie, jako smaczna przekąska lub może być gwiazdą wyrafinowanych przystawek i desek wędlin lub w połączeniu z typowymi regionalnymi serami.
Ragu’ di oca 200g
Sos na bazie mięsa gęsiego oraz warzyw. Doprawiony został białym winem, aromatycznymi ziołami oraz oliwą z oliwek extra virgin. Spróbuj gęsiej odsłony legendarnego włoskiego sosu w przeróżnych daniach makaronowych.
Prosciutto d’oca cotto
Włoska gotowana szynka prosciutto z gęsiego mięsa. Szynka ma jasnobrązowy kolor oraz nieregularny cylindryczny kształt. Doprawiona została czosnkiem oraz aromatycznymi przyprawami. spróbuj gęsiego prosciutto w daniach z ryżem, na desce wędlin i serów oraz w formie sałatki na bazie roszponki, parmezanu i orzechów włoskich.
Speck d’oca affumicato
Najwyższej jakości dojrzewająca wędlina z mięsa gęsiego, z dodatkiem aromatycznych ziół, czosnku i starannie wyselekcjonowanych przypraw, naturalnie wędzona na drewnie bukowym. Możesz podać ją w ramach deski wędlin i serów ze świeżym pieczywem lub oprószyć makaron alla carbonara smażoną wersją pokrojoną w kosteczkę.
Petto d’oca affumicato
Najwyższej jakości mięso z piersi gęsiej, z dodatkiem aromatycznych ziół i starannie wyselekcjonowanych przypraw, dojrzewające, wędzone naturalnie na drewnie bukowym. Tradycyjny włoski specjał dla najbardziej wymagających podniebień. Doskonała krojona na cieniutkie plasterki i serwowana jako carpaccio. Znakomita jako przystawka, świetna również na grzankach i na pizzy.
Patè di Pomodori Verdi 100 g
Pesto z zielonych pomidorów, z dodatkiem kaparów i bakłażanów. Doprawione zostało oliwą z oliwek extra virgin. Wyjątkowo pasuje do makaronu (do ugotowanego makaronu dodaj pesto oraz tarty ser), a także do chrupiącej bruschetty, crostini i innych przekąsek.
Il sugo alle olive Celline 250 g
Przecier pomidorowy z rozdrobnionymi oliwkami z gajów oliwnych Cellina. Szklana buteleczka 250 g jest idealnym rozwiązaniem na 1-2 porcje ulubionego dania na bazie makaronu. Dodaj fioletowego koloru swoim makaronowym potrawom lub podbij smak pieczonych ryb w pomidorowo-oliwkowym sosie.
Il Sugo al Peperoncino Piccante 250 g
Pikantny sos pomidorowy z papryczką peperoncino i cebulą. Sos został doprawiony nierafinowaną solą oraz oliwą z oliwek extra virgin. Podbije smak wielu potraw, które mają pikantne wykończenie lub można traktować go jako bazę to pysznego makaronu all'arrabbiata.
Il Sugo al Tonnetto e Capperi 250 g
Najlepszy śródziemnomorski tuńczyk i kapary typowe dla Salento zanurzone razem w pachnącym świeżym przecierze pomidorowym. Pyszne połączenie zamknięte w słoiczku o gramaturze 250g idealnym na 1-2 porcje. Gotowy sos do połączenia z ulubionym makaronem i tartym serem.
„La Rustica” Passata di Pomodoro Classica 500 g
Wyjątkowo aksamitna passata z czerwonych apulijskich pomidorów. Produkt to w 100% pomidory, bez dodatku soli. Wspaniale sprawdzą się do przepisu na mięso alla pizzaiola (mięsa gotowanego z pomidorami, oliwą z oliwek, czosnkiem i białym winem na tyle długo, aby mięso zmiękło) lub do ryby pieczonej w folii.
Il Sugo al Basilico Fresco 250g
Sos pomidorowy z oliwą z oliwek extra virgin, świeżą bazylią, cebulą oraz nierafinowaną solą. Sos świetnie sprawdzi się do każdego dania na bazie sosu pomidorowego i makaronu (świetnie chwyta się makaronu), począwszy od klasycznego pasta al pomodoro po przepisy na makaron all’arrabbiata (z ostrą papryczka) czy alla puttanesca z czosnkiem, kaparami i oliwkami.
Passata di Pomodoro Giallo 500 g
Wyjątkowo aksamitna passata z żółtych pomidorów. Produkt jest pełny słońca, smaku, zdrowia (zawiera karotenoidy, flawonoidy i witaminę C), a pozbawiona kwasowości. Produkt uniwersalny, do wykorzystania w zupach i kremach, sosach do makaronu, na pizzę oraz do dań rybnych.
Peperoni Salentini Piccanti 230 g
Ostre salentyńskie papryczki "cornetti" w zalewie z oliwą z oliwek extra virgin. Pikantne krążki papryki, których smakiem możesz cieszyć się cały rok. Produkt uniwersalny - świetny na deskę serów i wędlin w odsłonie "na ostro" lub na kawałek chrupiącego chleba, tak po prostu.
Melanzane a Filetti Rustiche 230 g
Filetowane bakłażany w zalewie z oleju i oliwy extra virgin. Doprawione są pikantną papryczką i świeżą miętą. Doskonale sprawdzają się jako przystawki, mistrzowsko podane na desce pokrojonych wędlin i serów lub jako część wyrafinowanego aperitifu.
Zucchine Essiccate al Sole 230 g
Marynowane w oleju i oliwie chrupiące i suszone cukinie. Doprawione w stylu śródziemnomorskim, ze świeżą miętą oraz papryczką peperoncino. Doskonałe jako przystawka lub dodatek do dań, ale także jako sos do sałatek ryżowych lub makaronów na zimno lub jako dodatek do pizzy. Słońce na talerzu!
Cime di Rapa alla Pugliese 230 g
Rzepa brokułowa w zalewie z oliwy i oleju. Doprawiona pikantną papryczką, czoskiem oraz sokiem z cytryny. Rzepa jest hołdem dla tradycji kulinarnej Apulii (ale nie tylko), docenianym w kuchni jako przyprawa do klasycznego makaronu orecchiette, ale także jako dodatek do grillowanego lub duszonego mięsa lub jako rustykalne nadzienie do świeżego makaronu, pieczeni mięsnej lub wytrawnych ciast.
Il Pesto di Melanzane Secche 100g
Pesto z suszonych bakłażanów. Doprawione zostało serem Parmigiano Regiano zielonymi pistacjami z Bronte DOP oraz świeżą miętą. Wyjątkowo pasuje do makaronu z kalmarami i pomidorkami, a także do chrupiącej bruschetty, crostini i innych przekąsek.
Lampascioni 230 g
Dzikie owoce szafirka miękkolistnego zalewane ze świeżą miętą i papryczką chili. Ich smak jest lekko gorzki. Dobrze komponują się z klasyczną salentyńską „frisą” , ale także z bruschettą, jako część przystawki lub jako dodatek do gotowanego mięsa.