Val di Suga

Val di Suga

Val di Suga

Winnica Val di Suga znajduje się w północno-wschodniej części gminy Montalcino. Imponująca podziemna piwnica barrique została zbudowana w latach 2000-2001.

Winiarnia posiada funkcjonalną strefę produkcji wina, w której mieści się 100-150 hl zbiorników ze stali nierdzewnej i oryginalne 80-200 hl betonowych kadzi.

Val di Suga

Bo najważniejsze są tradycje

Val di Suga
Nasza historia

Historia Val di Suga rozpoczęła się w 1969 roku, kiedy firma należąca do Aldo Moro kupiła grunty rolne na północ od Montalcino i zbudowała jednostkę produkcyjną i handlową. Ta ziemia, wykorzystywana do produkcji pasz w tym czasie, była stopniowo przekształcana w winnice i podlegała kilku zmianom własności. W 1982 roku Val di Suga rozpoczęła produkcję wina i stworzyła do tego specjalną piwnicę. Pierwszym sprzedanym winem było „Val di Suga Brunello Riserva 1977”.

Lata 80. były początkiem sukcesu i wtedy to nazwa firmy zmieniona została na Brunello di Montalcino. Dzięki temu oraz ciągłym wysiłkom i zaangażowaniu, zarówno w uprawie winorośli, jak i w produkcji wina, Val di Suga zaczęła wyróżniać się na scenie winiarskiej Montalcino.

Kilka lat później, w 1994 roku, pojawiła się Gruppo Angelini i dała Val di Suga nową siłę napędową.

Dzisiaj jest to jedna z najważniejszych firm na światowym rynku produkcji włoskiego wina.

Skontaktuj się z nami i rozpocznij współpracę

Zachwyć podniebienia swoich klientów

STRONA KONTAKTOWA