De Cecco
Począwszy od 1886 roku realizujemy nasze główne zadanie: wykreowanie niepowtarzalnego makaronu, który zawrze w sobie tradycję, nie schodząc przy tym na kompromisy. Osiągnięcia, postęp, ciągłe doskonale się to punkty, które znaczą naszą historię i pozwalają nam z każdym dniem efektywniej wnosić autentyczną przyjemność włoskiej kuchni na stoły całego świata.
Początki grupy De Cecco sięgają przed-zjednoczeniowych Włoch, kiedy to w Fara San Martino Don Nicola De Cecco zaczął produkować mąkę w młynie miejskim swojego rodzinnego miasta. W 1886 r. firma przeszła w ręce syna Filippo De Cecco, który początkowo pomagał ojcu, a w 1872 r. sam dostał koncesję na prowadzenie młyna. W 1876 roku Filippo mógł kupić młyn, który prowadził od kilku lat. Rozpoczyna działalność producenta makaronów w połowie lat 80., kiedy sektor młynarski i makaronowy odzyskuje siły po ostrym kryzysie, po zniesieniu wysokich podatków od mąki i makaronów nałożonych przez rząd po zjednoczeniu Włoch.
W Abruzji, w środkowych dziesięcioleciach XIX wieku, najbardziej rozpowszechnionym sektorem działalności produkcyjnej jest przetwórstwo żywności: fabryki makaronu to w większości małe rodzinne firmy, obecne na całym terytorium kraju, których produkty są przeznaczone prawie wyłącznie do lokalnej konsumpcji. Działalność ta rozkwitła w szczególności na obszarze Chieti, dzięki wyjątkowej dostępności bieżącej wody potrzebnej do napędzania kół młyńskich, obfitości taniej siły roboczej, dostępności surowców i bezpieczny lokalny rynek zbytu.