Caseificio Artigiana
Sery NA MEDAL
Mleczarnia Artigiana, z siedzibą w Putignano (Bari), działa w branży od 20 lat oraz produkuje i dystrybuuje szeroką gamę produktów (mozzarelle, burraty, stracciatellę, scamorze, sery owcze oraz kozie, świeże sery i ricotty, sery dojrzewające) we Włoszech oraz na świecie.
Rzemieślnicze przetwórstwo produktów mlecznych i typowych apulijskich serów działa w Putignano od 2001 roku. Pasja i doświadczenie mistrzów serowarskich pozwoliły im zebrać liczne nagrody i wyróżnienia, które sprawiają, że produkty z mleczarni Caseificio Artigiana są doceniane na całym świecie.
Niektóre z ich produktów wygrały w World Cheese Awards (2022-23 oraz 2021-22), oprócz tego zdobyli wiele różnych nagród w Italian Cheese Awards, a także podczas trofeum mleczarskiego CaseoArt oraz Cheese of The Year.
Zamysł Francesca d’Ambruoso, założyciela przedsiębiorstwa, to rzemieślnicze przetwórstwo mleka, które ściśle związane jest z terytorium. proste i autentyczne produkty, których wysoka jakość surowca (100% apulijskiego mleka) podkreślana jest przez umiejętności wybitnych serowarów.