Caseificfio Artigiana – sery na medal
Sery z Caseificio Artigiana z miasteczka Putignano wśród najlepszych na świecie. Apulijska firma zdobywa nagrody w konkursie World Cheese Awards.
Wśród wszystkich najlepszych serów nagrodzonych podczas World Cheese Awrads, aż 6 z nich to sery z Caseificio Artigiana z miasteczka Putignano.
W ramach 35. edycji konkursu World Cheese Awards, wydarzenia promowanego przez Hanen (norweska organizacja, której misją jest szerzenie produktów regionalnych) we współpracy z brytyjskim magazynem Guild of Fine Food, zostały nagrodzone najlepsze sery na świecie: 264 ekspertów w składzie jury, pochodzących z 38 różnych państw, zebrali się w Norwegii w Trondheim by nagrodzić brązowymi, srebrnymi, złotymi a nawet „super gold” medalami dla najlepszych serów na świecie. Mleczarnia Artigiana, firma z Putignano, otrzymała aż 6 nagród, tym samym znajdując się wśród 22 medali zdobytych przez włoską reprezentację serowarów.
Specjalne wyróżnienie dla sera Caciocavallo Silano DOP, który otrzymał pierwsze miejsce w kategorii Złoto. Nagrodzone zostały również Burrata oraz Amore di Capra (kozi ser do rozsmarowywania), które zajęły drugie miejsce w kategorii Srebro; nagrodzone Brązem zostały: Bianco Fiocco (świeży kozi ser), wędzona Stracciatella i Occhio di Puglia, jeden z flagowych produktów Caseificio, który zdobył już brąz w zeszłorocznej edycji World Cheese Awards.
1. miejsce (Złoto): Caciocavallo Silano DOP
2. miejsce (Srebro): Burrata
2. miejsce (Srebro): Amore di Capra
3. miejsce (Brąz): Bianco Fiocco
3. Miejsce (Brąz): Wędzona Stracciatella
3. Miejsce (Brąz): Occhio di Puglia
Mleczarnia Artigiana, rzemiosło jako fundament pracy
Mleczarnia Artigiana, z siedzibą w Putignano (Bari), działa w branży od 20 lat oraz produkuje i dystrybuuje szeroką gamę produktów (mozzarelle, burraty, stracciatellę, scamorze, sery owcze oraz kozie, świeże sery i ricotty, sery dojrzewające) we Włoszech oraz na świecie.
Każdego dnia produkują oraz dystrybuują z Apulii na tereny Włoch oraz poza granice kraju serym, uwarzone podług tradycyjnych przepisów apulijskich mleczarni oraz z najlepszym mlekiem z płaskowyżu Murge w prowincji Bari. Produkty z mleczarni Artigiana są jednymi z najczęściej nagradzanych (ich aż 3 produkty wygrały podczas World Cheese Awards w 2022-23, dwa w latach 2021-22, oprócz tego wiele różnych nagród podczas konkursu Italian Cheese Awards oraz podczas walki o trofeum mleczarskie CaseoArt czy podczas konkursu Cheese of The Year.
Zamysł Francesca d’Ambruoso, założyciela przedsiębiorstwa, to tworzenie produktów mlecznych oraz apulijskich serów w duchu rzemieślniczego przetwórstwa ściśle związanego z terytorium. Proste i autentyczne produkty, gdzie umiejętności serowarów podkreślają wysoką jakość surowca: 100% apulijskiego mleka.
Zachwyć podniebienia swoich klientów już dziś!
Bądź z nami na bieżąco – sprawdź profil Facebook Delduca!