Małe tarty z kasztanami i masłem Occelli®
SKŁADNIKI
- 230 g masła Occelli® (+ ilość potrzebna do wysmarowania foremek)
- 550 g cukru pudru
- 2 żółtka + 1 jajko
- 1 szczypta soli
- Starta skórka z 1 cytryny
- 300 g mąki pszennej z miękkiego ziarna typu 00 (+ ilość potrzebna do oprószenia foremek)
- 800 g kasztanów jadalnych
- Kandyzowane kasztany jadalne w syropie wg uznania
- Biała czekolada do dekoracji
- Cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
- Aby wprowadzić na stół najwyśmienitsze smaki jesieni, spróbujcie przygotować te przepyszne tarty z kruchego ciasta z kremem z kasztanów jadalnych! Jeśli wolicie, możecie przygotować jedną dużą tartę zamiast kilku małych.
WYKONANIE
- Zacznijcie od przygotowania kruchego ciasta. Szybko zagniećcie 150 g pokrojonego na małe kawałki masła Occelli® ze 150 g miałkiego cukru: gdy oba składniki dobrze się połączą, dodajcie jajko i dwa żółtka i wszystko wymieszajcie. Następnie dodajcie sól, startą skórkę z cytryny i mąkę: sprawnie zagniećcie ciasto, aby zebrać całą mąkę, i starajcie się zrobić to tak energicznie i szybko, jak tylko to możliwe. Odłóżcie ciasto na godzinę do lodówki, żeby odpoczęło.Następnie przygotujcie kremowe nadzienie. Pozbawione łupinek kasztany gotujcie przez ok. 30 minut w dużej ilości osolonej wody.
- Następnie odcedźcie kasztany, usuńcie zewnętrzną skórkę i przepuśćcie przez praskę do ziemniaków, aby uzyskać purée.
- W dużym rondlu rozpuśćcie 400 g cukru w jednej szklance wody, mieszając drewnianą łyżką do całkowitego rozpuszczenia się cukru: musicie uzyskać gęsty syrop.Teraz dodajcie do syropu purée z kasztanów, wymieszajcie i trzymajcie całość na ogniu przez około 15-20 minut. Na kilka minut przed zdjęciem nadzienia z ognia dodajcie pozostałe 80 g masła pokrojonego na małe kawałki i dobrze wymieszajcie, żeby roztopiło się w kremie.
- Po godzinie wyjmijcie kruche ciasto z lodówki, rozwałkujcie je wałkiem do ciasta i wytnijcie krążki, których użyjecie do wyłożenia jednoporcjowych foremek na tarty (wcześniej posmarowanych masłem i posypanych mąką).
Wypełnijcie wszystkie tarty kremem kasztanowym i pieczcie je przez 15-20 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180°C.
Po wyjęciu z piekarnika udekorujcie tarty kasztankami marron glacé, kawałkami białej czekolady i delikatnie poprószcie cukrem pudrem.