Risotto z białymi szparagami i serem blu’61®

Składniki:

  • ryż na risotto (o okrągłych ziarnach np. Carnaroli, Vialone Nano)
  • białe szparagi
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek extravergine
  • cebulka szalotka
  • ser grana padano
  • białe wino
  • odrobina sosu sojowego
  • masło
  • woda lub bulion warzywny
  • ser Blu’61®

Przygotowanie:

Białe szparagi umyć, osuszyć, obrać z twardych włókien i odciąć zdrewniałe końcówki. Obrane szparagi pokroić wzdłuż. Po doprawieniu solą, pieprzem, oliwą i kroplą sosu sojowego zamknąć szparagi w woreczku próżniowym. Gotować w temperaturze 90-100ºC przez około 9 minut. Idealnym do tego celu byłby piekarnik parowy, ale jeśli takowego nie posiadamy, możemy użyć zwykłego garnka z wodą.

Oddzielnie przygotowujemy ryż na risotto. Zaczynamy od pokrojenia szalotki i podsmażenia jej na oliwie na małym ogniu, do momentu, aż cebulka nabierze delikatnego złotego koloru.

Przekładamy szalotkę na talerzyk, na chwilę odkładamy, a na patelnię wsypujemy ryż. Podsmażamy go przez 10 minut, aż się zeszkli.

Do zeszklonego ryżu dokładamy uprzednio podsmażoną szalotkę oraz przyprawy, po czym zalewamy wszystko podgrzanym białym winem. Dodajemy wyjęte z woreczka szparagi.

W międzyczasie w osobnym garnku przygotowujemy gorący bulion warzywny lub gorącą wodę, która będzie nam potrzebna do zalania risotto. Bulion/wodę trzymamy na maleńkim ogniu podczas całej fazy gotowania risotto, tak, aby był gorący.

Kiedy ryż wchłonie wino, zalewamy nasze risotto pierwszą porcją gorącej wody lub gorącego bulionu, tak aby płyn przykrył ryż i mieszamy, dbając o to, aby nam się nie przypalił. Kiedy płyn zostanie wchłonięty, uzupełniamy go dodając kolejną porcję gorącej wody lub bulionu. Powtarzamy czynność do momentu kiedy risotto będzie ugotowane. Na koniec dodajemy łyżkę masła, starty ser grana padano, mieszamy, wyłączamy gaz i pozostawiamy na trzy minuty pod przykryciem, aby składniki dobrze się połączyły.

Pomagając sobie miseczką formujemy cylindryczny kształt z risotto i zwieńczamy go niewielką ilością (pół łyżeczki-łyżeczka) sera BLU’61®, który nada naszemu risotto wyjątkowego smaku i wzniesie nasze danie na wyżyny sztuki kulinarnej.

Smacznego!

Ser Blu’61® to wyjątkowy wyrób Casearia Carpenedo z prowincji Treviso, która od lat 70-tych zeszłego stulecia zajmuje się uszlachetnianiem serów.

 

Blu’61® to perła wśród serów pleśniowych rodu Carpenedo. Uszlachetniony winem Raboso passito i otulony kanadyjską żurawiną to rozkosz dla podniebienia. Blu’61® zadebiutował na targach Cibus w 2012 roku i został uhonorowany złotym medalem w konkursie Alma Caseus w kategorii najlepszego sera pleśniowego. Jury uznało, iż „jest to produkt o perfekcyjnie zbilansowanym smaku i strukturze. I pomimo, iż jest serem pleśniowym, odznacza się wyrafinowanym słodkim smakiem, a nuta wina nie przytłacza i nie dominuje, a doskonale współgra z pleśniowym i mlecznym posmakiem sera”.

Niezwykła pasja i kreatywność właściciela Antonio Carpenedo doprowadziły do powstania wielu arcydzieł sztuki serowarskiej, w tym sera pleśniowego Vento d’Estate® dojrzewającego w beczkach z sianem, w którego bukiecie daje się wyraźnie wyczuć nuty rumianku i świeżej mięty; pleśniowego Dolomitico® uszlachetnianego podwójnie chmielonym piwem i jęczmieniem czy też serii serów pleśniowych Ubriaco®, uszlachetnianych różnymi odmianami wina i moszczem winogron.
W bogatej ofercie znaleźć możemy zarówno sery krowie, owcze jak i kozie, w różnych wariantach, od miękkich po twarde, pleśniowych i aromatyzowanych. Wśród ciekawszych pozycji znajdziemy te aromatyzowane likierami, cykorią, liśćmi orzecha czy też czarną truflą i popiołem bukowym.

Casearia Carpenedo osiągnęła mistrzostwo w sztuce uszlachetniania serów i uplasowała się na pozycji lidera w kraju, otrzymując liczne nagrody i zyskując coraz szersze uznanie międzynarodowe.

/ Przepis na risotto z serem Blu’61® oraz zdjęcia zaczerpnięte ze strony www.lacasearia.com /

Podziel się:
Skontaktuj się z nami i rozpocznij współpracę

Zachwyć podniebienia swoich klientów