Oryginalne włoskie sery
Oferujemy tradycyjne włoskie sery o wyrazistym smaku i mocnym aromacie, jak i te delikatne, miękkie, kremowe i aksamitne, zarówno krowie, owcze, bawole, kozie i mieszane, w tym te uszlachetniane i z dodatkami.
W naszej ofercie znajdą Państwo zarówno świeże sery włoskie typu mozzarella, burrata, bufala, bardzo szeroką gamę serów krótko dojrzewających i średnio dojrzewających oraz sery długo dojrzewające i twarde typu Parmigiano Reggiano i Grana Padano.
Naszą specjalizacją są oryginalne sery „Made in Italy”, wśród których obok sztandarowych specjałów kuchni włoskiej znajdą Państwo szeroki asortyment niszowych serów rzemieślniczych o unikalnym smaku i aromacie.
Ser Fontina DOP
Fontina to włoski ser z mleka krowiego, któremu nadano w 1995 roku certyfikat DOP – Chronionej Nazwy Pochodzenia. Ser ma elastyczną konsystencję, dobrze się topi, jest on o kolorze jasnosłomkowym oraz z regularnymi oczkami. Świetnie nadaje się do przyrządzania przystawek i dań głównych.
Ser Tavoliere
Ser z pasteryzowanego mleka krowiego, dojrzewający. Serce sera jest półtwarde oraz dziurawe. Produkt idealny do deski wędlin i serów przy akompaniamencie czerwonego wina.
Ser PICCOLO FIORE DI BUFALA
Ekskluzywny serek pleśniowy z pasteryzowanego mleka bawolego. Znakomity akompaniament aperitifu. Doskonały sam w sobie.
Ser PICCOLO FIORE DI BUFALA AL PISTACCHIO
Ekskluzywny serek pleśniowy z pasteryzowanego mleka bawolego nadziewany kremem pistacjowym i siekanymi pistacjami. Doskonały sam w sobie. Znakomicie sprawdzi się jako przystawka, czy akompaniament aperitifu.
Ser PICCOLO FIORE DI BUFALA AL TARTUFO
Ekskluzywny serek pleśniowy z pasteryzowanego mleka bawolego nadziewany czarną truflą letnią. Doskonały sam w sobie. Znakomicie sprawdzi się jako przystawka, czy akompaniament aperitifu.
Ser PICCOLO FIORE DI BUFALA ALLA NOCCIOLA
Ekskluzywny serek pleśniowy z pasteryzowanego mleka bawolego nadziewany pastą z orzechów laskowych. Doskonały sam w sobie. Znakomicie sprawdzi się jako przystawka, czy akompaniament aperitifu.
Masło z truflą Occelli® Burro con tartufo d’estate
Masło z mleka krowiego z dodatkiem trufli letniej. Idealne do makaronów, dań typu fonduta i patè. Znakomicie sprawdzi się jako przystawka rozsmarowane na grzance lub jako dodatek do klasycznej jajecznicy.
Perlagrigia sotto cenere
Ser z pasteryzowanego mleka krowiego z truflą, dojrzewający minimum miesiąc. Jego skórka uszlachetniana jest ziołami i naturalnym popiołem bukowym. Wyjątkowy ser do degustacji, świetnie smakuje solo przy kieliszku wina.
Ser Fiaschetto Scamorza affumicata
Wędzony ser z mleka krowiego, podpuszczkowy, dojrzewający 6 miesięcy. Na skórce bursztynowy, po rozkrojeniu o białej barwie. Delikatny, o świeżym, lekko wędzonym smaku. Idealnie nadaje się do dań ciepłych, kanapek oraz jako dodatek do pizzy.
Ser Grana Padano DOP
Włoski twardy ser podpuszczkowy z mleka krowiego, dojrzewający 12 miesięcy, bez laktozy. Jeden z najbardziej znanych produktów włoskich z certyfikatem pochodzenia DOP. Doskonale wzbogaca smak potraw. Doskonały do risotto, carpaccio, zup, dań na bazie makaronu, na deskę serów, na pizzę.
Ser Hyrkus di Capra
Gorgonzola z pasteryzowanego mleka koziego o miękkiej, kremowej konsystencji. Ser rzemieślniczy, dojrzewający, umiarkowanie pleśniowy. Ser do degustacji. Doskonały na elegancką deskę serów.
Ser Montasio DOP
Twardy ser krowi z rodziny serów górskich. Bogaty w smaku, kremowy z nutą ananasa, korzenny i nieco pikantny. Zalecany do podania na desce serów, świetny z musztardami słodko-pikantnymi. Tartym Montasio można wykończyć dania z makaronu, bądź dodać go do risotto 4 sery i do polenty. Doskonały na pizzę, pinsę, a także jako zamiennik mozzarelli.
Ser Parmigiano Reggiano DOP
Włoski twardy ser podpuszczkowy, dojrzewający 24 miesiące. Król włoskich serów, o jakości kontrolowanej przez konsorcjum Parmigiano-Reggiano. Ser o ziarnistej strukturze, niepowtarzalnym smaku i wyrazistym aromacie. Doskonały do wzbogacania smaku niezliczonej ilości potraw, od makaronów, risotto, ravioli, lasagne, po zupy i pizzę.
Ser Robiola di Capra sac-à-poche
Kremowy pasteryzowany ser kozi z regionu Wenecja Euganejska, w rękawie cukierniczym. Idealny do nadziewania. Uniwersalny - doskonale sprawdzi się na zimno do krakersów, kanapek, jak i na ciepło do sosów do makaronu czy ravioli.