Oryginalne włoskie sery
Oferujemy tradycyjne włoskie sery o wyrazistym smaku i mocnym aromacie, jak i te delikatne, miękkie, kremowe i aksamitne, zarówno krowie, owcze, bawole, kozie i mieszane, w tym te uszlachetniane i z dodatkami.
W naszej ofercie znajdą Państwo zarówno świeże sery włoskie typu mozzarella, burrata, bufala, bardzo szeroką gamę serów krótko dojrzewających i średnio dojrzewających oraz sery długo dojrzewające i twarde typu Parmigiano Reggiano i Grana Padano.
Naszą specjalizacją są oryginalne sery „Made in Italy”, wśród których obok sztandarowych specjałów kuchni włoskiej znajdą Państwo szeroki asortyment niszowych serów rzemieślniczych o unikalnym smaku i aromacie.
Ser Pecorino romano DOP buccia nera
Twardy ser podpuszczkowy z mleka owczego o ostrym smaku i intensywnym aromacie, dojrzewający ok. 8 miesięcy. Ser o antycznym pochodzeniu, wywodzący się z regionu Lacjum. Doskonały jako ser do tarcia. Znakomity do wielu receptur, zwłaszcza do spaghetti carbonara, do amatriciany, spaghetti cacio e pepe.
Ser Pecorino sardo Ballu Tondu
Twardy ser podpuszczkowy z mleka owczego z Sardynii o charakterystycznym, zdecydowanym smaku. Wytwarzany z mleka pochodzącego z obszarów Sardynii. Doskonały na deskę serów lub na grzanki. Idealnie komponuje się z musztardkami do serów.
Ser Pecorino sardo isolano
Ser twardy dojrzewający z mleka owczego z Sardynii o wyrazistym, pełnym smaku. Doskonały na deskę serów. W postaci startej znakomity do wykończenia dań na bazie makaronu, również zapiekanego oraz do risotto.
Ser Provolettina Auricchio
Ser półtwardy z mleka krowiego produkowany według antycznej, tradycyjnej receptury wytwarzania Provolone Auricchio. Krótki okres dojrzewania sprawiam, że jest on sprężysty i delikatny w smaku. Doskonały jako składnik przekąsek czy pierwszych i drugich dań głównych, w formie panierowanej, smażonej, grillowanej lub pokrojony w kostkę jako składnik sałatek.
Ser Provolone dolce Auricchio
Łagodny ser krowi, wyrabiany wedle ściśle określonych tradycyjnych receptur. Poddawany jest dojrzewaniu przez okres około miesiąca, dzięki czemu ser zachowuje delikatność smaku mleka. Składnik wielu receptur kuchni włoskiej, zwłaszcza tych łatwych i szybkich w przygotowaniu np. pizzy, tostów.
Ser Provolone piccante Auricchio
Aromatyczny ser krowi, półtwardy, o zdecydowanym pikantnym smaku. Doskonały na zakończenie posiłku bądź samodzielne danie w akompaniamencie warzyw. Znakomity m.in. do przystawek, focacci, pizzy czy pinsy.
Ser Ricotta salata Auricchio
Ser Ricotta Salata Auricchio produkowany jest z pasty serwatkowej mleka owczego, solonego, a następnie poddawanego dojrzewaniu. Ser stołowy. Doskonały również w formie tartej do wykończenia dań kuchni śródziemnomorskiej.
Ser Robiola
Miękki, kremowy serek z mleka krowiego o gęstej, aksamitnej konsystencji. Znakomity do smarowania, jako przekąska, przystawka. Ceniony w kuchni jako składnik wielu dań.
Ser Stracchino
Świeży, kremowy ser z pełnotłustego mleka krowiego o konsystencji pasty i aromacie twarogu do smarowania. Idealny jako przystawka, do świeżego pieczywa i wykwintnej pizzy.
Ser Stracciatella Ignalat
Kremowy serek typu pasta filata w strzępkach zatopiony w kremowej śmietance. Wyjątkowy specjał z regionu Apulia. Doskonały samodzielnie. Znakomity jako dodatek do sałatek, pizzy Gourmet.
Ser Taleggio DOP
Ser z mleka krowiego, podpuszczkowy, dojrzewający od 6 do 10 tygodni, o niezwykle intensywnym aromacie. Mimo mocnego zapachu charakteryzuje się łagodnym, słodkim i delikatnie owocowym smakiem. Bardzo dobrze smakuje z grillowanymi warzywami, bruschettą i czerwonym winem. Doskonały składnik kremowych sosów do makaronów, risotto i pizzy.
Ser Tomino
Serek tomino to niewielkich rozmiarów okrągły, miękki serek o białej barwie i delikatnym sercu. Powstaje z mleka krowiego.
Ser Ubriaco di Nero d’ Avola IGT
Wyjątkowy ser z mleka owczego, dojrz. w winie Nero D’Avola z Sycylii. Ser o zdecydowanym smaku, półtwardym miąższu, lekko miękki i delikatnie elastyczny. Dojrzewa w grotach sycylijskich gór przez minimum cztery miesiące, początkowo przechodząc aromatami ziarnistego czarnego pieprzu, a następnie moszczu winogron i sycylijskiego wina Nero d’Avola.
Ser z truflą letnią Crutin
Tradycyjny piemoncki długodojrzewający ser krowi z truflą letnią