De Cecco

De Cecco

De Cecco

Począwszy od 1886 roku realizujemy nasze główne zadanie: wykreowanie niepowtarzalnego makaronu, który zawrze w sobie tradycję, nie schodząc przy tym na kompromisy. Osiągnięcia, postęp, ciągłe doskonale się to punkty, które znaczą naszą historię i pozwalają nam z każdym dniem efektywniej wnosić autentyczną przyjemność włoskiej kuchni na stoły całego świata.

De Cecco

Kto nie spróbuje, nie wie co traci

De Cecco
Burzliwe losy Poznaj historię De Cecco

Początki grupy De Cecco sięgają przed-zjednoczeniowych Włoch, kiedy to w Fara San Martino Don Nicola De Cecco zaczął produkować mąkę w młynie miejskim swojego rodzinnego miasta. W 1886 r. firma przeszła w ręce syna Filippo De Cecco, który początkowo pomagał ojcu, a w 1872 r. sam dostał koncesję na prowadzenie młyna. W 1876 roku Filippo mógł kupić młyn, który prowadził od kilku lat. Rozpoczyna działalność producenta makaronów w połowie lat 80., kiedy sektor młynarski i makaronowy odzyskuje siły po ostrym kryzysie, po zniesieniu wysokich podatków od mąki i makaronów nałożonych przez rząd po zjednoczeniu Włoch.

W Abruzji, w środkowych dziesięcioleciach XIX wieku, najbardziej rozpowszechnionym sektorem działalności produkcyjnej jest przetwórstwo żywności: fabryki makaronu to w większości małe rodzinne firmy, obecne na całym terytorium kraju, których produkty są przeznaczone prawie wyłącznie do lokalnej konsumpcji. Działalność ta rozkwitła w szczególności na obszarze Chieti, dzięki wyjątkowej dostępności bieżącej wody potrzebnej do napędzania kół młyńskich, obfitości taniej siły roboczej, dostępności surowców i bezpieczny lokalny rynek zbytu.

Skontaktuj się z nami i rozpocznij współpracę

Zachwyć podniebienia swoich klientów

STRONA KONTAKTOWA