Makaron Włoski. Czy znasz najpopularniejsze rodzaje makaronu?
Jakie są rodzaje makaronów włoskich? Czym się charakteryzują i skąd pochodzą ich nazwy? Jak powstaje makaron włoski? Od czego zależy dobór sosu do pasty? Poznaj najpopularniejsze makarony z Włoch i odkryj tajemnice kuchni włoskiej z blogiem Delduca!
Włoski makaron – Król kuchni włoskiej
Włochy to kraj, którego kuchnia ma bardzo wiele do zaoferowania, a jednym z “królów” tejże kuchni jest włoski makaron. Italia bywa nazywana “krajem makaroniarzy”, a nazwa ta zdecydowanie posiada swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości. Włosi uwielbiają makaron i konsumują rocznie niemal 30 kg makaronu na osobę! W Polsce makaron nadal głównie kojarzy się z typowym spaghetti, a jest to zaledwie jeden z kilkudziesięciu rodzajów makaronu włoskiego. Samych dań z makaronu są setki, a w restauracjach ciężko zdecydować się na posiłek brnąc przez różnorodność pozycji w menu.
Polacy często uznają sos za najważniejszą część dania, mniej doceniając makaron sam w sobie. Według Włochów natomiast to właśnie makaron jest podstawą dania, a sos ma za zadanie podkreślić jego naturalny smak. Przygotowanie makaronu to sztuka, ponieważ gra on główną rolę we włoskich posiłkach. Nic więc dziwnego, że Włosi opanowali tę sztukę do perfekcji.
Italia słynie z makaronów i oferuje dziesiątki jego gatunków: makaron muszle, kokardki, świderki, wstążki, rurki, nitki i wiele, wiele innych. Dodatkowo każdy makaron ma swoją własną włoską nazwę!
Jakie są najbardziej popularne rodzaje makaronu włoskiego? Zanim przejdziemy do typów i nazw makaronu chcielibyśmy Wam przybliżyć najpierw sam proces jego produkcji.
Produkcja makaronu – jak zrobić makaron włoski?
Jak powstaje makaron? Pewnie wielu z Was zadało sobie kiedyś to pytanie. Odpowiedź jest dosyć prosta. Makaron składa się z 2 lub 3 głównych składników: mąki, wody i jajek (makaron jajeczny).
- Mąka (kaszka semolina lub mąka makaronowa) jest najważniejszym składnikiem i to od jej jakości zależy jakość, smak i struktura finalnego makaronu. Jest to mąka innego rodzaju od tej, którą używamy w produkcji pieczywa. Mąka do produkcji makaronu pochodzi z pszenicy twardej lub dobranych mieszanek pszenicy zwyczajnej.
- Drugim składnikiem w produkcji makaronu jest woda spełniająca wymagania wody przeznaczonej do picia. Zależnie od rodzaju makaronu powinna mieć odpowiednią temperaturę.
- Ewentualnym trzecim składnikiem są jajka. Używa się ich przy produkcji makaronu z innej mąki niż z pszenicy twardej lub zwyczajnej. Produkt ten nazywa się ‘makaronem jajecznym’.
Proces produkcji makaronu można podzielić na kilka etapów: przygotowanie składników, wyrobienie ciasta, formowanie i wykrawanie, suszenie, sortowanie i ostatecznie – pakowanie gotowego makaronu.
Ciasto na makaron powstaje poprzez zmieszanie opisanych wcześniej składników. Do mąki na makaron dodajemy niewielką ilość wody i z tego właśnie względu wyrobienie ciasta wymaga ugniatania z dużą siłą. Następnie ciasto wytłaczane jest pod dużym ciśnieniem przez matryce o zróżnicowanych kształtach. W ten sposób powstają różne typy makaronów. Po wytłoczeniu makaron poddany jest suszeniu, które dzielimy na kilka etapów. Dzięki temu dokładnie kontrolowana jest wilgotność, temperatura i strumień przepływu powietrza. Po wysuszeniu makaron jest pakowany, po czym trafia na półki sklepów lub do magazynów, w tym do naszego Fattorie del Duca.
Ciekawostki
- Najstarszy makaron znaleziono w Chinach, miał ok. 4 tysiące lat!
- Według legendy makaron został sprowadzony do Europy przez podróżnika Marco Polo.
- Makaron suszy się od 6 do 24 godzin do wilgotności ok. 12%.
- Włosi robią makaron na całkowicie innej mące niż Polacy oraz jest u nich mniej wilgotno i cieplej, a zboża wykorzystane do produkcji mąki są innej jakości. To właśnie dzięki temu prawdziwy włoski makaron nabiera charakterystycznego smaku i struktury.
Rodzaje makaronu włoskiego – najbardziej popularne gatunki pasty
Uwielbiane przez nas makarony królują we włoskiej kuchni. Pasta italiana to coś, czego każdy z nas powinien choć raz w życiu skosztować. Ostrzegamy jednak, że na jednym razie się nie skończy.
Jakie są kształty i rodzaje makaronów? Jak nazywają się prawdziwe włoskie makarony? Z jakimi sosami i dodatkami je łączyć? Przedstawiamy Wam wybrane rodzaje makaronów włoskich oraz nasze kulinarne wskazówki.
Makaron Spaghetti – długi makaron nitki
Spaghetti to najbardziej popularny makaron włoski wśród Polaków. Ten okrągły, długi i cienki makaron, którego nazwa jest również nazwą jednego z najbardziej znanych dań – spaghetti bolognese, podbił serca i podniebienia polskich smakoszy. Swoim kształtem przypomina długie grube nitki.
Makaron spaghetti to rodzaj makaronu, który ma szerokie zastosowanie i dobrze komponuje się z różnymi sosami, takimi jak bolognese, carbonara czy sos neapolitański. Wspaniale smakuje także z samą oliwą i czosnkiem (spaghetti aglio e olio) oraz z dodatkiem sera pecorino romano (spaghetti cacio e pepe).
Sprawdź nasze makarony spaghetti!
Makaron Tagliatelle – makaron wstążki
Tagliatelle to klasyczny włoski makaron o kształcie długich, płaskich i szerokich wstążek. Na sucho często w postaci zwiniętych kłębków, po ugotowaniu nabiera prostego kształtu.
Popularne sosy dla tego rodzaju makaronu włoskiego to gęste sosy pomidorowe, mięsne i serowe.
Legenda głosi, że powstał w okresie renesansu w rejonie Emilia-Romagna. Stworzył go utalentowany szef kuchni, Zefirano. Mężczyzna zainspirował się widokiem fryzury napotkanej długowłosej blond dziewczyny i postanowił “odtworzyć” jej włosy w kształcie wyrabianego makaronu.
Sprawdź nasze makarony tagliatelle!
Makaron Fusilli – makaron świderki
Fusilli to rodzaj włoskiego makaronu w kształcie spirali wykonanej z płaskiego kawałka ciasta. Brzmi skomplikowanie? Rzeczywistość jest jednak prostsza. To popularny makaron świderki (ze względu na swój kształt świdrów). Jego zaletą jest dobra przyczepność sosów i łatwość konsumpcji.
Włosi używają makaronu fusilli najczęściej do sosów mięsnych i serowych. W Polsce makaron świderki trafia często do zup, sałatek i dań głównych z sosami zarówno ciężkimi jak i lekkimi.
Makaron fusilli nie traci swojego kształtu nawet po odgrzaniu potrawy. W trakcie produkcji bywa również barwiony – szpinakiem na zielono lub pomidorami na czerwono.
Sprawdź nasze makarony fusilli!
Makaron Penne – makaron rurki
Obok makaronu spaghetti, penne jest jednym z najbardziej popularnych rodzajów makaronu włoskiego. Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa penna (pióro), ale w Polsce nazywany jest powszechnie “rurkami”. Może być gładki (penne lisce) lub z rowkami na powierzchni (penne rigate). Kształtem przypomina skośnie ściętą rurkę. Pochodzi z południowej części Italii, rejonu Kampania.
Makaron penne łączony jest często z owocami morza lub pesto. Podobnie jak makaron fusilli dodawany jest także do zup i sałatek, a także stanowi składnik zapiekanek makaronowych. Jedną z popularnych past po włosku jest penne al pomodoro – makaron rurki w sosie pomidorowym.
Sprawdź nasze makarony penne!
Makaron Conchiglioni – makaron muszle
Makaron Conchiglioni to rodzaj włoskiego makaronu krótkiego. Ma różne rozmiary i rowkowaną powierzchnię. Kształtem przypomina muszlę ślimaka porcelanki.
Po ugotowaniu duże conchiglioni najczęściej wypełniane jest farszem i zapiekane z serem i sosem. Mniejsze rodzaje tego makaronu włoskiego trafiają często do zup i sałatek.
Sprawdź nasze makarony Conchiglioni!
Makaron Pappardelle – szeroki makaron wstążki
Ten włoski makaron kształtem przypomina szeroką, spłaszczoną wstążkę. Jest szerszy od makaronu tagliatelle, ale węższy od makaronu lasagne. Jest to długi i płaski rodzaj makaronu włoskiego. Jego nazwa pochodzi od słowa pappare, które oznacza “jeść z wielkim smakiem”. Pochodzi ze środkowo-północnych Włoch.
Makaron Pappardelle łączony jest z ciężkimi sosami lub z gulaszem. Bywa również podany na talerzu w zwiniętej postaci.
Sprawdź nasze makarony Pappardelle!
Makaron Lasagne
Lasagne to kolejny makaron, którego nazwa jest również nazwą własną popularnej włoskiej potrawy – lasagne bolognese. Makaron lasagne przybiera kształty cienkich prostokątnych płatów. Charakterystyczna płaska forma i cienkość ciasta tego włoskiego makaronu gwarantuje podkreślenie smaku potrawy i dodatków.
Wykorzystywany głównie do zapiekanek. Makaron lasagne najpierw krótko się gotuje, a następnie układa na sucho w prostokątnym naczyniu, przekładając warstwy wybranym farszem. Warstwy farszu to najczęściej sos pomidorowy z mięsem, beszamel i ser (lasagne bolognese). Może być również przekładany innym farszem, np. warzywnym.
Sprawdź nasze makarony Lasagne!
Makaron Rigatoni – duży makaron rurki
To rodzaj makaronu włoskiego o kształcie tubki (dużej rurki) o różnych długościach i średnicach. Jest większy niż makaron penne, ma rowkowaną powierzchnię i jest tylko delikatnie zakrzywiony. Ten typ makaronu pochodzi z Rzymu. Jego nazwa pochodzi od słowa rigato, które oznacza “pasiasty”.
Makaron Rigatoni używany jest w potrawach kuchni włoskiej w połączeniu z ciężkimi sosami, np. mięsnymi.
Sprawdź nasze makarony rigatoni!
Makaron Linguine
Linguine przypomina klasyczny makaron spaghetti pod względem długości i grubości. Jest to jednak spłaszczony rodzaj makaronu.
Makaron Linguine podawany jest najczęściej z dodatkiem owoców morza i sosami, np. pesto.
Sprawdź nasze makarony linguine!
Zobacz całą ofertę makaronów
Makaron włoski – dobierz odpowiedni sos!
Każdy makaron w kuchni włoskiej jest powiązany ze specyficznym sosem, ponieważ jego wybór zależy od wielkości, przyczepności oraz powierzchni wybranej pasty. Przykładowo karbowany makaron będzie w stanie pochłonąć większą ilość sosu niż ten gładki, więc warto do niego dodać gęsty sos. Cienkie makarony nadają się idealnie do gładszych konsystencji sosu, a niektóre makarony (jak np. duże conchiglioni) są faszerowane sosem i dodatkami.
Wiele jest rodzajów włoskiego makaronu, a jeszcze więcej jest potraw przygotowywanych na jego bazie. Włoskie dania makaronowe zaczynają się od prostego połączenia pasty z oliwą i czosnkiem, a kończą na najbardziej wykwintnych i różnorodnych sosach pełnych dodatków. Dobór składników do włoskich makaronów jest dowolny i zależy od gustów i preferencji smakoszy.
Gdzie można zjeść prawdziwy makaron włoski? Włochy na Twoim widelcu!
Czy trzeba jechać do Włoch, aby spróbować prawdziwego włoskiego makaronu? Z pewnością polecamy wszystkim odwiedzić ten wspaniały słoneczny kraj, w którym tak łatwo się zakochać i tak ciężko z niego wrócić. Oryginalne lokalne restauracje na pewno zadowolą i zaskoczą Wasze podniebienia, a kulinarne wrażenia będą należeć do tych niezapomnianych.
Jednakże już od kilkunastu lat dostępne są w Polsce różne rodzaje włoskiego makaronu, które spotykamy zarówno na półkach sklepów, jak i we włoskich restauracjach. Makarony te są sprowadzane prosto od lokalnych włoskich producentów i gotowane według włoskich przepisów, a sosy przygotowywane są na bazie oryginalnych produktów z Włoch. Dzięki temu włoska kuchnia staje się bardziej dostępna i jest na wyciągnięcie ręki w wielu miejscach – nie musimy jechać do słonecznej Italii, by skosztować jej dobrodziejstw.
Gdzie kupić oryginalny włoski makaron? Rodzaje makaronu w Fattorie del Duca
Jeśli szukasz dobrego makaronu włoskiego prosto z serca Włoch – zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą włoskich produktów spożywczych. Sprowadzane przez nas makarony włoskie zachowują swój kształt podczas procesów gotowania i zachwycają smakiem. W naszym katalogu znajdują się klasyczne i najbardziej popularne makarony powstające według tradycyjnych włoskich receptur. Oferujemy makarony tagliatelle, gnocchi,, pappardelle i spaghetti najbardziej rozpoznawalnych marek takich jak molisana, voiello, de cecco czy barilla. W naszej ofercie znajdziecie makarony włoskie przygotowane na bazie najlepszych włoskich mąk, a jak wiadomo, mąka jest najważniejszym składnikiem tego włoskiego przysmaku.
Oryginalny makaron z Włoch to najlepszy wybór dla gastronomii i kucharzy, którzy chcą przybliżyć prawdziwe włoskie smaki swoim klientom. W naszej ofercie przygotowaliśmy dla Was szeroki zakres rodzajów makaronu włoskiego. Dzięki temu z pewnością przygotujecie najlepsze potrawy dla swoich klientów. Oczywiście jest to dopiero początek kulinarnej przygody, ponieważ smak dań zależy też od składników takich jak: pomidory (np. San Marzano), sery (np. mozzarella di bufala) czy szynka (np. prosciutto crudo).
Dystrybutor i importer włoskich produktów spożywczych Fattorie Del Duca zapewnia swoim klientom dostawy tylko najlepszych włoskich makaronów oraz innych włoskich produktów spożywczych.
Zachwyć podniebienia swoich klientów już dziś!
Bądź z nami na bieżąco – sprawdź profil Facebook Delduca!